Πέντε νησιά για κοντινές εξορμήσεις το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Πας σχεδόν οδικώς!

Πέντε νησιά για κοντινές εξορμήσεις το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Πας σχεδόν οδικώς!

Ιδού πέντε νησιωτικοί προορισμοί τους οποίους μπορείτε να προσεγγίσετε οδικώς ή σχεδόν οδικώς καθώς θα χρειαστείτε να μπείτε στο πλοίο για πολύ λίγο.

Ελαφόνησος

Eνα μικρό νησί νότια της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησος, είναι το απόλυτο μέρος για χαλάρωση. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου κι έχει έκταση μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση 570 μέτρα από την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Άγρια τοπία και μικρές αμμουδιές συνθέτουν ένα ξεχωριστό τοπίο το οποίο σας περιμένει και φέτος να το εξερευνήσετε.

Η Ελαφόνησος είναι ωστόσο κυρίως διάσημη για τις παραλίες της που μοιάζουν με εκείνες της Καραϊβικής με χρυσή άμμο και εξωτικά νερά. Στο χωριό θα δείτε μια ήρεμη ατμόσφαιρα και έναν όμορφο παραλιακό δρόμο ενώ γραφικό είναι και το λιμανάκι με τις βάρκες. Φυσικά δυνατό «χαρτί» του νησιού αποτελούν οι παραλίες, όπως προαναφέραμε, με πιο γνωστή αυτή του Σίμου, μια εξωτική αμμουδιά με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά.

Σε πολλά σημεία του νησιού μπορείτε επίσης να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με θέα το πανέμορφο τοπίο και σύμβολα του αρχαίου πολιτισμού.

Πώς θα φτάσετε: Για να φτάσετε στην Ελαφόνησο θα χρειαστείτε περίπου τεσερράμισι ώρες από την Αθήνα μέχρι την Πούντα (μέσω της Τρίπολης και της Σπάρτης) και μόλις 10 λεπτά για να περάσετε με το φέρι στο νησί.

Σπέτσες

Οι Σπέτσες, το νησί της Μπουμπουλίνας, είναι ιδανικός προορισμός για κοσμοπολίτικες διακοπές,αλλά και για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο. Βασικά αξιοθέατα η πλατεία του Ρολογιού, τα αρχοντικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου, οι ταρσανάδες, το μουσείο της Μπουμπουλίνας και το αρχοντικό Χατζηγιάννη-Μέξη ενώ και οι παραλίες της είναι εξίσου εκπληκτικές.

Αν αναζητάτε οργανωμένες, οι επιλογές ξεκινούν πολύ κοντά στην Ντάπια, από τον δημοφιλή Άγια Μάμα (από εδώ ξεκινούν και λεωφορεία για τις υπόλοιπες παραλίες), την επίσης κοντινή -περίπου δέκα λεπτά από το λιμάνι- Αγία Μαρίνα και λίγο πιο μακριά, μέχρι την παραλία Βρέλλος με τα ωραία beach bar ή τους Αγίους Αναργύρους για βουτιές συνοδεία καφέ, θαλάσσιων σπορ και ψαρομεζέδων μετά το μπάνιο. Εδώ θα βρείτε και την περίφημη σπηλιά του Μπεκίρη, την οποία συνοδεύει ο θρύλος, πως όποιο ζευγάρι πιει νερό από την πηγή της, θα ζήσει τον παντοτινό έρωτα. Αν πάλι αναζητάτε την ευκαιρία για απομονωμένες βουτιές, επιλέξτε τον όρμο της Ζωγεριάς για απλωτές κάτω από τα πεύκα ή την λιλιπούτεια μη οργανωμένη όαση με το όνομα Λιγονέρι.

Στο νησί θα βρείτε επίσης πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες όπως καταδύσεις και ψάρεμα. Για τους πιο αθλητικούς τύπους, στις Σπέτσες υπάρχουν και αρκετά μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλατάδα, ειδικά αν περάσετε μέσα από το Δάσος των Σπετσών.

Πώς θα φτάσετε: Oδικώς μέχρι την Κόστα στην Πελοπόννησο και από εκεί απέναντι στις Σπέτσες σε λίγα λεπτά με καραβάκι ή θαλάσσιο ταξί. Έτσι κι αλλιώς το αμάξι δεν θα το χρειαστείτε στο νησί αφού η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται. Γι’ αυτό και για να απολαύσετε τις βόλτες σας στην παραλία προτείνουμε να νοικιάσετε ποδήλατο από την Ντάπια.

Ύδρα

Αριστοκρατική, αρχοντική και κοσμοπολίτισσα, η Ύδρα, με τη μεγάλη κι ένδοξη ιστορία, είναι το νησί του Αργοσαρωνικού που αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όλο το καλοκαίρι.

Ιστορικός τόπος που αποπνέει αρχοντιά, η Ύδρα έχει χαρακτήρα ιδιαίτερο και ατμόσφαιρα μοναδική. Από τη μία είναι τα όμορφα πέτρινα κτίριά της με τις κόκκινες κεραμοσκεπές γύρω από το λιμάνι, από την άλλη είναι η ησυχία λόγω της απουσίας μηχανοκίνητων μέσων. Και είναι και η ιστορική της αξία καθώς πρόκειται για το νησί των καπεταναίων της ελληνικής επανάστασης.

Έχει, όμως, και την κοσμοπολίτικη πλευρά της. Η αύρα και η ακαταμάχητη αρχοντική ομορφιά της ανέκαθεν σαγήνευε τους εκπροσώπους ακόμη και του διεθνούς τζετ σετ, αλλά και σημαντικούς καλλιτέχνες.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο με το αρχείο της Επανάστασης και θαυμάστε την τοπική αρχιτεκτονική στα περίφημα αρχοντικά της Ύδρας. Τα χαρακτηριστικά κανόνια της και το άγαλμα του Μιαούλη είναι από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα του νησιού. Όσο για της παραλίες; Είναι πολλές, με άμμο και βότσαλο και είναι προσβάσιμες με τα πόδια ή με θαλάσσια μέσα.

Η Σπηλιά, η Υδρονέτα, το Μικρό Καμίνι, ο Βλυχός αλλά και το Μπίστι που είναι και η ωραιότερη παραλία του νησιού σας περιμένουν για δροσερές βουτιές.

Πώς θα φτάσετε: Οδικώς µέχρι το Μετόχι Αργολίδας (Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου µε έξοδο στην Επίδαυρο, 184 χλµ., διάρκεια 3 ώρες), όπου θα παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και θα περάσετε απέναντι στην Υδρα µε θαλάσσιο ταξί.

Πόρος

Ο Πόρος το όμορφο και καταπράσινο νησί του Αργοσαρωνικού, είναι ιδανικός προορισμός για Σαββατοκύριακο και ήσυχες διακοπές κοντά στην Αθήνα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για 2 νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζονται από ένα μικρό κανάλι θάλασσας. Η πόλη του Πόρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, στο ηφαιστιογενές νησάκι Σφαιρία. Μια βόλτα στα σοκάκια της πόλης θα σας γοητεύσει: νεοκλασικά σπίτια, όμορφα μπαλκόνια, ανθισμένες γωνιές, μικρά μαγαζάκια και φυσικά το Ρολόι, σήμα κατατεθέν του νησιού, όπου θα απολαύσετε υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Η παραλιακή οδός του Πόρου, που εκτείνεται από το Σταυρό μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού, σφύζει από ζωή τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Απαραίτητη η περατζάδα για φαγητό, καφέ, ποτό, σουβενίρ ή απλώς ρομαντική βόλτα. Και μπορεί ο Σαρωνικός να μη φημίζεται για τις παραλίες του, καλοκαίρι όμως χωρίς θάλασσα δεν γίνεται και ο Πόρος έχει αξιοπρεπείς επιλογές.

Στο Κανάλι θα βρείτε ωραία αμμουδιά πολύ κοντά στο Προγυμναστήριο με αρκετές ψαροταβέρνες με ωραία θέα πάνω στο κύμα. Στο Ασκέλι θα βρείτε καλά οργανωμένη πλαζ με μπαράκια και εστιατόρια. Το Μοναστήρι, λίγο ανατολικότερα, αποτελεί μία πιο ήσυχη επιλογή με καθαρά νερά στη σκιά του λόφου – το ίδιο και στη βοτσαλωτή Βαγιωνιά στα βόρεια του νησιού. Στο Ρωσικό Ναύσταθμο θα βουτήξετε με φόντο το ομώνυμο διατηρητέο μνημείο, ενώ στο Νεώριο θα χαλαρώσετε σε μία από τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού. Η καλύτερη όμως παραλία του Πόρου βρίσκεται σε έναν κόλπο με την ειδυλλιακή ονομασία Το Λιμανάκι της Αγάπης, και διαθέτει σμαραγδένια νερά με σκιά από τα πεύκα που φτάνουν μέχρι το νερό.

Πώς θα φτάσετε: Η διαδρομή με αυτοκίνητο από την Αθήνα στον Πόρο είναι δύο ώρες. Ειδικότερα, θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό προς Κόρινθο και από την Επίδαυρο θα οδηγήσετε ως τον Γαλατά, από όπου υπάρχουν συχνά ferries για τον Πόρο. Για να περάσετε απέναντι στον Πόρο ο χρόνος είναι μόλις πέντε λεπτά.

Σκύρος

Η Σκύρος, θεωρητικά το νοτιότερο (και το μεγαλύτερο) των Σποράδων, είναι πραγματικά sui generis. Απομονωμένη από τους βόρειους γείτονές της, έχει εξελιχθεί από μόνη της κατά τους αιώνες και αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, που στην κυριολεξία μαγεύει τους πάντες. Το φως και ο καιρός είναι σίγουρα του βόρειου Αιγαίου. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι ξεκάθαρα κυκλαδίτικη. Τα δάση θυμίζουν τη κοντινή Εύβοια. Ο πολιτισμός την Κρήτη ή τα ηπειρωτικά βουνά ενώ το φαγητό είναι από καιρό γνωστό για την απλότητα και τη νοστιμάδα του. Εξαιρετικό κρέας, εκλεκτό τυρί και κρασί, ειδικά ροζέ, που δεν χορταίνεται.

Η Σκύρος, θεωρητικά το νοτιότερο (και το μεγαλύτερο) των Σποράδων, είναι πραγματικά sui generis. Απομονωμένη από τους βόρειους γείτονές της, έχει εξελιχθεί από μόνη της κατά τους αιώνες και αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, που στην κυριολεξία μαγεύει τους πάντες. Το φως και ο καιρός είναι σίγουρα του βόρειου Αιγαίου. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι ξεκάθαρα κυκλαδίτικη. Τα δάση θυμίζουν τη κοντινή Εύβοια. Ο πολιτισμός την Κρήτη ή τα ηπειρωτικά βουνά ενώ το φαγητό είναι από καιρό γνωστό για την απλότητα και τη νοστιμάδα του. Εξαιρετικό κρέας, εκλεκτό τυρί και κρασί, ειδικά ροζέ, που δεν χορταίνεται.

H πανέμορφη Χώρα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που δεσπόζει στο λόφο, ενώ στενά ελικοειδή δρομάκια και κατάλευκα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Αξίζει να ανεβείτε μέχρι το κάστρο με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, απ’ όπου η θέα στην απεραντοσύνη του Αιγαίου στην κυριολεξία κόβει την ανάσα, ενώ μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου αλλά και στο Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς, ένα από τα πρώτα λαογραφικά και πολιτιστικά μουσεία της Ελλάδας, στα όσα σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Κάτω από τη Χώρα, βρίσκονται ο Μώλος και τα Μαγαζιά, τα δύο πιο γνωστά θέρετρα του νησιού, με μεγάλες αμμουδιές και πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.

Μια βόλτα από τις πευκόφυτες βορειοδυτικές παραλίες, τον Άγιο Φωκά, τον Πεύκο και την Ατσίτσα επιβάλλετιαι, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε με καΐκι τις απομονωμένες ανατολικές θαλασσινές σπηλιές Πεντεκάλι και Διατρύπι.

Πώς θα φτάσετε: Με λεωφορείο ή αυτοκίνητο από Αθήνα προς Κύμη, περίπου δυόμιση ώρες και μετά ferry προς Λινάρια (1 ώρα και 40 λεπτά).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.