ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ηλεκτρισμός: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι βρίσκονται στο σπίτι – Ποιοι είναι οι κύριοι ύποπτοι για την πρόκληση πυρκαγιάς

Ποια σημεία πρέπει να ελέγχουμε

Ηλεκτρισμός: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι βρίσκονται στο σπίτι – Ποιοι είναι οι κύριοι ύποπτοι για την πρόκληση πυρκαγιάς

Ο ηλεκτρισμός είναι ένα απαραίτητο κομμάτι στη ζωή μας καθώς είναι αυτός που κρατά τα φώτα στο σπίτι μας αναμμένα, που φτιάχνει το φαγητό μας, που πλένει τα ρούχα μας, που κάνει την καθημερινότητά μας εύκολη.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρύβει κινδύνους, με μεγαλύτερους την πιθανότητα ηλεκτροπληξίας και την πρόκληση πυρκαγιάς. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να γνωρίζουμε τα πιο συνήθη προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Ακατάλληλη χρήση καλωδίων επέκτασης

Τα καλώδια επέκτασης είναι οι κύριοι ύποπτοι για την πρόκληση πυρκαγιάς στο σπίτι. Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε προβλήματα από τη χρήση τους είναι οι εξής:

  • Ποτέ μη συνδέετε καλώδια επέκτασης μεταξύ τους.
  • Ελέγχετε ότι τα καλώδια δεν έχουν φθορές και μην τα χρησιμοποιείτε με τρόπο που τα ταλαιπωρεί (όπως λ.χ. να τα περνάτε κάτω από πόρτες που ανοιγοκλείνουν συνέχεια).
  • Ποτέ μην περνάτε τέτοια καλώδια μέσα από τοίχους και μην τα χρησιμοποιείτε αντί για επαγγελματικά εγκατεστημένες καλωδιώσεις.
  • Μην τα χρησιμοποιείτε κοντά σε σημεία που υπάρχει νερό και μην αφήνετε ποτέ κοντά τους αντικείμενα που περιέχουν νερό.

Υπερφορτωμένες πρίζες

Τα καλώδια προέκτασης είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να επεκτείνουμε τη χρήση κάθε πρίζας στο σπίτι μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάθε πρίζα μπορεί να αντέξει το ηλεκτρικό βάρος των συσκευών που της προσθέτουμε, χρησιμοποιώντας λ.χ. κάποια μπαλαντέζα. Αν ξεπεράσουμε αυτό το σημείο αντοχής, αυξάνουμε παράλληλα τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ην ηλεκτρική «αντοχή» κάθε πρίζας και, αν δεν είμαστε βέβαιοι, να συμβουλευθούμε επαγγελματία ηλεκτρολόγο για να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μακριά απ’ το νερό

Ένας από τους χειρότερους συνδυασμούς είναι αυτός του ηλεκτρισμού με το νερό. Για τον λόγο αυτό, ο γενικός κανόνας είναι απλός: οι πρίζες τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το νερό και δεν αφήνουμε νερό κοντά σε πηγές ηλεκτρισμού -πολύ περισσότερο, δεν καθαρίζουμε πρίζες χρησιμοποιώντας νερό!

Ιδιαίτερη φροντίδα, όμως, πρέπει να δείξουμε για τις πρίζες της κουζίνας και του μπάνιου, καθώς είναι δύο χώροι όπου το νερό υπάρχει εξ ορισμού. Για τους χώρους αυτούς επιβάλλεται να αναζητήσουμε τις κατάλληλες πρίζες ασφαλείας και την ανάλογη εγκατάσταση.

Ένας παράπλευρος κίνδυνος, είναι πιθανή βλάβη στα υδραυλικά του σπιτιού μας, ακόμα και σε κάποιο εξωτερικό λούκι στο μπαλκόνι μας. Επιβάλλεται να επιθεωρήσουμε αν συσσωρεύεται σε κάποιο σημείο νερό με τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία μιας πρίζας για παράδειγμα. Και είναι ευνόητο ότι, σε τέτοια περίπτωση, φροντίζουμε άμεσα για την επισκευή του προβλήματος.

Παλιά ή ελαττωματική καλωδίωση

Όπως και οι συσκευές μας, η ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού μας φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε παλιά καλώδια στο σπίτι σας, ίσως είναι καιρός για αντικαταστάσεις για να αποτρέψετε μια πιθανή εστία πυρκαγιάς. Τα σημάδια για παλιά ή ελαττωματική καλωδίωση είναι τα εξής:

  • Δυσκολεύεστε να αντλήσετε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας.
  • Αντιλαμβάνεστε μια μυρωδιά καμένου, που φαίνεται να βγαίνει από τους τοίχους ή τις πρίζες.
  • Οι πρίζες σας βγάζουν καπνό.
  • Εντοπίζετε ζεστά σημεία στον τοίχο.
  • Υπάρχουν σημεία φθοράς σε ακάλυπτα καλώδια.

Συσκευές που ρίχνουν την ασφάλεια

Μια ηλεκτρική ασφάλεια που πέφτει, είναι ενοχλητική. Μια ηλεκτρική ασφάλεια που πέφτει συνέχεια, δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό μπορεί να είναι φθορά της ίδιας της ασφάλειας, κάποια προβληματική συσκευή που μπαίνει σε λειτουργία, ίσως κατεστραμμένα καλώδια. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε πρόβλημα σε κάποια συγκεκριμένη συσκευή όταν τη συνδέετε στο ρεύμα, το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε ηλεκτρολόγο.

Λάθος λαμπτήρες

Οι αριθμοί και τα σύμβολα στις λάμπες που αγοράζουμε και εγκαθιστούμε, δηλώνουν με σαφήνεια τα όριά τους και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τις χρησιμοποιούμε. Η λανθασμένη, εκτός προδιαγραφών χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο για βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά.

Ακάλυπτες πρίζες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κίνδυνος αυτός αφορά ιδίως οικογένειες με μικρά παιδιά, για τα οποία μια πρίζα μπορεί να είναι κάτι σαν παιχνίδι. Έτσι επιβάλλεται να εγκαταστήσουμε ειδικά προστατευτικά καλύμματα στις πρίζες μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.