ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο YouTuber «Hayate» αρνείται όλες τις κατηγορίες – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του 

«Εξυπακούεται πως καμία προσβολή ή κακοποίηση δεν υπέστη εκείνο τον καιρό από εμένα»

Ο YouTuber «Hayate» αρνείται όλες τις κατηγορίες – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του 

Προφυλακίστηκε ο 35χρονος YouTuber Hayate ο οποίος κακοποιούσε ΑμεΑ, τα οποία συμμετείχαν σε βίντεο που ανέβαζε στην πλατφόρμα του.

Ο 35χρονος υποστήριξε κατά την απολογία του ότι τα άτομα, που στα βίντεο φαίνεται να κακοποιούνται, εκτός του ότι έπαιρναν χρήματα για τις «δοκιμασίες», τα βοηθούσε και σε άλλες τους ανάγκες.

Όπως αποκαλύπτεται από την απολογία του, την οποία παρουσίασε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», αρνείται την οποιαδήποτε κακοποίηση εις βάρος ατόμων με νοητική υστέρηση και ισχυρίζεται ότι όσα μεταδίδονταν από το κανάλι του, ήταν προϊόν συναίνεσης.

Η απολογία του Hayate

«Ξεκίνησα πριν από δέκα και πλέον έτη παράγοντας ζωντανά βίντεο (live streams) μόνος μου όπου έπαιζα διαδικτυακά παιχνίδια με το ψευδώνυμο “Αρχηγός”. Οι ακόλουθοι, λοιπόν, θεατές μου τότε απλά με παρακολουθούσαν να παίζω διαδικτυακά παιχνίδια, συνομιλούσαν μαζί μου ζωντανά και, αν τους άρεσε αυτό που έβλεπαν, είχαν τη δυνατότητα να μου δωρίσουν (να κάνουν “donate”) μικροποσά.

Το πρώτο άτομο –θεατής μου– που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ΑμεΑ και που φιλοξένησα ήταν ο Δ.Σ. με το ψευδώνυμο “God Solomon”. Αυτό έγινε το 2019, όπου και από την πρώτη του κιόλας επίσκεψη στην εκπομπή μου διαφάνηκε πως οι θεατές του stream έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσία του, τον αγάπησαν και τον στήριξαν (αμέσως οι θεατές έφτασαν τους 30.000) θαυμάζοντας και επιδοκιμάζοντας που του άνοιξα την πόρτα και τον είχα μαζί μου».

Όπως ανέφερε ο 35χρονος, η είσοδος του «Solomon» αύξησε τα φιλοδωρήματα στο κανάλι του, πολύ μικρό μέρος των οποίων έδινε στον «Solomon», προκειμένου εκείνος να παίρνει μέρος στις δοκιμασίες που έθετε είτε ο ίδιος ο YouTuber είτε οι θεατές

«Αυτό που αγάπησε ο κόσμος σε αυτό το άτομο ήταν ο αυθορμητισμός του, το ότι δεν παρουσίαζε κάτι στημένο, και αυτό το υποστήριξε και οικονομικά. Από εκεί που δεν είχε καν φίλους και δεν τον γνώριζε κανείς, μόνο με την παρουσία του στο κανάλι μου έφτασε στο σημείο να πουλάει μέχρι και τα αυτόγραφά του!

Εξυπακούεται πως καμία προσβολή ή κακοποίηση δεν υπέστη εκείνο τον καιρό από εμένα, είτε σε λεκτικό είτε σε σωματικό επίπεδο, ο ανωτέρω φιλοξενούμενός μου, αντιθέτως η κουβέντα εξελισσόταν με εκατέρωθεν πειράγματα και συνομιλίες από κοινού με τους θεατές μας».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στην απολογία του ο «Αρχηγός», στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023 ξεκίνησε σαν πλάκα από τους θεατές η επονομαζόμενη διαδικασία των «challenges», δηλαδή των δοκιμασιών.

«Ουσιαστικά, πρωτοξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα και στο πλαίσιο αστεϊσμού, όταν κάποιος θεατής δεσμεύτηκε να δωρίσει στο κανάλι ένα σεβαστό ποσό σε περίπτωση που κάναμε αυτό που μας ζητούσε.

Δεν ενθυμούμαι ποια ήταν αυτή η πρώτη “δοκιμασία”, αλλά απαιτούσε, προφανώς, μια ενέργεια ενός εκ των παρευρισκομένων του live stream που εμφανώς θα υποτιμούσε την αξιοπρέπειά του.

Εντελώς αυθόρμητα ανέφερα την πρόσκληση στο παρευρισκόμενο ΑμεΑ, το οποίο αποδέχθηκε να πράξει εάν μοιραζόμασταν τα κέρδη. Συμφωνήσαμε και, έτσι, όταν ολοκληρώθηκε η “δοκιμασία”, πράγματι ο ακόλουθος του καναλιού μου πλήρωσε το υποσχεθέν από τον ίδιο αντίτιμο, δημιουργώντας, έτσι, άτυπα μια γενικότερη πρακτική που ακολούθησαν κι άλλοι θεατές μου».

Ο 35χρονος ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια ότι «οι εν λόγω δοκιμασίες καθιερώθηκαν με τον καιρό και όλοι όσοι προσέρχονταν αυτοβούλως στις ζωντανές μεταδόσεις μου γνώριζαν και αποδέχονταν ότι μπορεί να τύχουν “δοκιμασίας”, και μάλιστα τις περισσότερες φορές το επιζητούσαν, καθώς έτσι θα έπαιρναν από εμένα το αντίστοιχο αντίτιμο (συνήθως το ήμισυ του αντιτίμου που μαζευόταν από τους θεατές για την εν λόγω δοκιμασία μέσω της διαδικασίας των “δωρεών – donations”), ενώ παράλληλα θα έχαιραν των επιδοκιμασιών του κοινού που μας παρακολουθούσε.

Μετά πάσης ειλικρίνειας, σας δηλώνω ότι ουδέποτε “στρατολόγησα”, ουδέποτε έβαλα τρίτους να στρατολογήσουν τα άτομα (ΑμεΑ) που συμμετείχαν στις εκπομπές μου, ουδέποτε εξανάγκασα κάποιο από αυτά να έρθει ή το εμπόδισα να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή αυτό επιθυμούσε από το σπίτι, ουδέποτε έκανα κάτι χωρίς τη συναίνεσή του και ήταν ελάχιστες οι φορές που χειροδίκησα (σε καμία περίπτωση με ακραία μορφή) εναντίον συγκεκριμένων ατόμων (μη ΑμεΑ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι αυτό επειδή έχασα την ψυχραιμία μου λόγω προκλητικής συμπεριφοράς τους είτε εναντίον μου είτε εναντίον άλλων ατόμων που παρευρίσκονταν, με πρώτιστο σκοπό τη διατήρηση της τάξης. Μάλιστα, όπως είναι φανερό από την επισκόπηση των βίντεο της δικογραφίας, πάμπολλες ήταν οι φορές που εγώ ο ίδιος απέτρεψα βιαιοπραγίες μεταξύ των παρευρισκομένων επαναφέροντάς τους στην τάξη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.