Όταν το φάντασμα της Teresita βοήθησε στο να διαλευκανθεί η δολοφονία της

Το έγκλημα που φαινόταν να μην έχει κανένα κίνητρο, κανένα στοιχείο και καμία πιθανότητα να εξιχνιαστεί

Όταν το φάντασμα της Teresita βοήθησε στο να διαλευκανθεί η δολοφονία της

Η άγρια ​​δολοφονία της Teresita Basa παρέμενε ανεξιχνίαστη για καιρό. Από την ημέρα που δολοφονήθηκε το 1977, η αστυνομία της περιοχής του Σικάγο εγκατέλειψε τις προσπάθειες για να διαλευκάνει το έγκλημα που φαινόταν να μην έχει κανένα κίνητρο, κανένα στοιχείο και καμία πιθανότητα να εξιχνιαστεί.

Αλλά πέντε μήνες μετά τη δολοφονία της, ένας απίθανος σύμμαχος εμφανίστηκε, ισχυριζόμενος ότι είχε πληροφορίες για τον θάνατο της νεαρής Φιλιππινέζας μετανάστριας.

Οι πληροφορίες αποδείχθηκαν σωστές και πολύτιμες: ο Allan Showery, ένας συνεργάτης του Basa, τελικά δικάστηκε και καταδικάστηκε για το έγκλημα. Επιφανειακά, η δολοφονία της Teresita Basa ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη, αν και όχι λιγότερο τραγική για τους φίλους και την οικογένειά της. Αλλά αυτό που έκανε αυτή την ιστορία αξιοσημείωτη ήταν το πώς ο σύζυγος της και ο οικογενειακός φίλος έμαθαν για την ενοχή του Showery.

Γεννημένη το 1929 στις Φιλιππίνες, η Teresita Basa ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960 με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ερχόμενη αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει μουσική, έγινε τελικά θεραπεύτρια, και εργάστηκε στο νοσοκομείο Edgewater.

Η Teresita Basa έζησε μια ήσυχη ζωή. Συνέχιζε ένα μεταπτυχιακό στη μουσική και συχνά παρέδιδε δωρεάν μαθήματα πιάνου σε παιδιά της γειτονιάς. Απολάμβανε μια σχετικά ήρεμη ζωή με τον σύζυγό της, Jo, όταν δεν δούλευε ή σπούδαζε για το μεταπτυχιακό της.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1977, η Ruth Loeb τηλεφώνησε στην Teresita και συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά όσο εκείνη περίμενε ένα φίλο στο σπίτι.

Μία ώρα αφότου ο Loeb μίλησε για τελευταία φορά με την Teresita, η πυροσβεστική κλήθηκε στο διαμέρισμα της Teresita αφού οι γείτονες παραπονέθηκαν ότι μύριζαν καπνό στην περιοχή.

Οι πυροσβέστες ανακάλυψαν τελικά την Teresita Basa γuμνή και θαμμένη κάτω από ένα στρώμα, με ένα μαχαίρι να προεξέχει από το στήθος της. Οι ερευνητές τελικά διαπίστωσαν ότι παρά τις αρχικές υποθέσεις, η Teresita δεν ήταν θύμα σeξουαλικής επίθεσης και δεν υπήρχαν φυσικά στοιχεία που να οδηγούσαν την αστυνομία στον πιθανό δολοφόνο της.

Για πέντε μήνες, η αστυνομία δεν είχε κανένα στοιχείο και δεν είχε ιδέα ποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να ήθελε τη νεκρή της Teresita Basa. Ωστόσο, έξι μήνες μετά τη δολοφονία της, η Washington Post ανέφερε ότι ο γιατρός Jose C. Chua Jr., ο οποίος δούλευε μαζί με την Teresita, ισχυρίστηκε ότι η σύζυγός του, Remibias, είχε «οράματα» σχετικά με τη δολοφονία της.

«Γιατρέ, θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σας. Ο άνδρας που με δολοφόνησε είναι ακόμα ελεύθερος», ισχυρίστηκε ο Δρ Chua πως του είπε η γυναίκα του ενώ ήταν «σε έκσταση». Όταν πίεσε περισσότερο τη σύζυγό του σχετικά με την ταυτότητά του φαντάσματος που έβλεπε εκείνη, είπε: «Έμεινα πραγματικά έκπληκτος και φοβήθηκα όταν ρώτησα το όνομά της και μου απάντησε, «Ako ‘y (είμαι) Teresita Basa.» Αλλά μου είπε ότι δεν είχα τίποτα να φοβηθώ. Πραγματικά παρακαλούσε να με βοηθήσω να λυθεί η δολοφονία της».

Σύμφωνα με το βιβλίο Teresita: A Voice From The Grave, το φάντασμα της έδειξε τον Allan Showery, έναν θεραπευτή που ήταν επίσης συνεργάτης της Teresita. O Showery δεν αντιστάθηκε ιδιαίτερα χωρίς όμως να το παραδεχτεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά από μια αρχική κακομεταχείριση, ο Showery αποφάσισε τελικά να δηλώσει ένοχος για το έγκλημα στις 23 Φεβρουαρίου 1979 και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για το έγκλημά του. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το 1983 και τα στοιχεία δείχνουν ότι επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.