![Ο ναός Kailasa στα σπήλαια Ellora: Η μεγαλύτερη μονολιθική δομή στον πλανήτη σκαλισμένη σε ένα ενιαίο βράχο [φωτό, βίντεο]](https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2016/06/19/naos_12.jpg)
Χιλιάδες χρόνια πριν, οι δημιουργοί των ναών στα σπήλαια της Ellora έφτιαξαν μία εξαιρετικά προηγμένη κατασκευή.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πώς οι αρχαίοι άνθρωποι κατάφεραν να το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας μόνο σφυριά και σμίλες.
Το πώς οι αρχαίοι κατασκεύασαν μερικά από τα πιο απίστευτα αρχαία μνημεία που βλέπουμε σήμερα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια του 21ου αιώνα.
Ο ναός Kailasa -που είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους ναούς των ινδουιστών στο πλανήτη σκαλισμένος σε βράχο, κάτι που σήμερα οι μηχανικοί δεν μπορούν καν να φανταστούν.
Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι έχουν επιβεβαιώσει ότι πάνω από 400.000 τόνοι πετρώματος έπρεπε να εξορυχτούν το οποίο θα είχε πάρει όχι χρόνια, αλλά αιώνες ανθρώπινης εργασίας. Οι ιστορικοί δεν έχουν κανένα αρχείο μιας τέτοιας τερατώδους εργασίας και εικάζουν ότι χτίστηκε σε λιγότερο από 18 χρόνια.
Ο ναός Kailasa στα σπήλαια Ellora, στην Ινδία είναι ένας μεγάλιθος σκαλισμένος σε ένα ενιαίο βράχο. Θεωρείται ως ένας από τους πιο αξιόλογους ναούς στην Ινδία, κυρίως λόγω του γιγαντιαίου χώρου, της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής του.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Kailasa είναι μόνο ένα από τα 34 μοναστήρια και ναούς που εκτείνονται σε μια έκταση 2 χιλιομέτρων.
Πιστεύεται ότι οι αρχικοί κατασκευαστές στον ναό της Kailasa χρησιμοποίησαν μια κατακόρυφη μέθοδο εκσκαφής. Το εγχείρημα ξεκίνησε από την κορυφή του αρχικού ογκόλιθου και στη συνέχεια προς τα κάτω για να αποκαλυφθεί ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαίους ναούς στον πλανήτη.
Οι ναοί λέγεται ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από έναν αριθμό διαφορετικών πολιτισμών, από τους Ινδουιστές, Ζαϊνιστές και Βουδιστές. Σύμφωνα με την επικρατούσα τάση οι μελετητές, πιστεύουν ότι οι σπηλιές έχουν χαραχθεί γύρω στο 300 π.Χ., αλλά δεν συμφωνούν όλοι.
Πολλοί από τους αρχαίους ναούς χρονολογούνται πολύ περισσότερο από ότι πιστεύουν σήμερα.
Η Dhavalikar, μια αξιοσημείωτη Ινδή ιστορικός αρχαιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Ellora», πιστεύει ότι τα ιερά και ο ναός Kailasa δεν ανασκάφηκαν την ίδια στιγμή, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, κατασκευής που ανήκει σε μια σειρά από διαφορετικές περιόδους.
Εδώ έχουμε μερικές εικόνες που αξίζουν ένα εκατομμύριο λέξεις, απολαύστε.

Πηγή: Αναστάσιος Ντίνος
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.