ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ο κορωνοϊός «πυροδοτεί» τις εκτιμήσεις περί «τέλους του κόσμου» – Τι υποστηρίζουν οι «προφητείες» (φώτο)

Ο κορωνοϊός «πυροδοτεί» τις εκτιμήσεις περί «τέλους του κόσμου» – Τι υποστηρίζουν οι «προφητείες» (φώτο)

Το καλοκαίρι του 2008, ένα ηλικιωμένο μέντιουμ που ισχυρίστηκε ότι άρχισε να λαμβάνει οιωνούς από την ηλικία των 5 ετών δημοσίευσε ένα βιβλίο που περιείχε μία δυσοίωνη πρόβλεψη. «Περίπου το 2020, μια σοβαρή ασθένεια σαν πνευμονία θα εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο, θα επιτεθεί στους πνεύμονες και τους βρογχικούς σωλήνες και θα αντισταθεί σε όλες τις γνωστές θεραπείες», έγραψε.

«Σχεδόν πιο σοκαριστικό κι από την ίδια την ασθένεια θα είναι το γεγονός ότι θα εξαφανιστεί το ίδιο ξαφνικά όσο θα εμφανιστεί, θα επιτεθεί ξανά δέκα χρόνια αργότερα και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί τελείως», συνέχιζε η προφητεία.

Η πρόβλεψη ξεθώριασε από τη δημόσια μνήμη και η συγγραφέας του βιβλίου, Sylvia Browne, πέθανε το 2013. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού όμως έστρεψε ξανά την προσοχή στο βιβλίο της Browne «Τέλος των Ημερών: Προβλέψεις και Προφητείες για το Τέλος του Κόσμου» («End of Days: Predictions and Prophecies About the End of the World»). Ξαφνικά βρέθηκε στο Νο. 2 της λίστας του Amazon στα βιβλία μη επιστημονικής φαντασίας και αντίτυπά του πωλούνται τώρα για εκατοντάδες δολάρια.

Ενώ οι κυβερνήσεις και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προστατευτούν από την εξάπλωση του Covid-19, υπάρχει μια άλλη μόλυνση που οι ειδικοί φαίνονται αβοήθητοι να σταματήσουν: Η «πανούκλα» των προφητών που προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός είναι ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στο «τέλος των ημερών».

Υπάρχει κάτι στις πανδημίες που υποκινεί τους πανικοβλημένους ανθρώπους εκτός από τα ράφια των σούπερ μάρκετ να εκκενώνουν μαζί και.. το μυαλό τους. Αμέτρητες προειδοποιήσεις περί Αποκάλυψης, όπως η πρόβλεψη της Browne, εξαπλώνονται στο διαδίκτυο, αναμειγνύοντας του φόβους μας για τον κορωνoϊό με τα πάντα: από την πολιτική παράνοια για μια «κυβέρνηση που ελέγχεται από τον ΟΗΕ» μέχρι τις πυρκαγιές στην Αυστραλία και σμήνη ακρίδων στην Αφρική.

Τι κινητοποιεί τους «προφήτες» της Αποκάλυψης;
Πολλοί περιλαμβάνουν στις προφητείες τους κατάφορα ανακριβείς αναγνώσεις από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Συχνά αυτοί οι πανδημικοί προφήτες τελειώνουν τις προβλέψεις τους με επιταγές όπως «ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΙΒΛΟ, ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΜΙΑ!».

Ίσως δεν είναι περίεργο που μερικοί άνθρωποι στοκάρουν όπλα και πυρομαχικά.

Κάποιοι όμως που μελετούν τη θρησκεία και τις προφητείες για να βγάλουν τα προς το ζην, λένε ότι ήρθε η ώρα για αυτούς τους προφήτες και τους ψυχολόγους των κοινωνικών μέσων να στρέψουν στον εαυτό τους μια καραντίνα. Οι εσχατολόγοι βλάπτουν την πνευματική και ψυχολογική υγεία των ανθρώπων, λένε.

Κάθε φορά που ο Ούλριχ Λένερ, Καθολικός θεολόγος στο Πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα, συναντά έναν κήρυκα των κοινωνικών μέσων να προειδοποιεί ότι ο Covid-19 αποτελεί σημάδι ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά, μπαίνει στον πειρασμό να απαντήσει μέσω Twitter: «Ματθαίος 24,36».

Πρόκειται για το εδάφιο ότι ο Χριστός λέει σχετικά με το τέλος του κόσμου: «Ως προς δε την ημέραν εκείνην και την ώραν της δευτέρας παρουσίας και της μεγάλης κρίσεως κανείς δεν γνωρίζει τόποτε, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, ει μη μόνον ο Πατήρ».

«Ο ίδιος ο Ιησούς είπε, ‘Δεν γνωρίζετε την ώρα, κι όμως κάποιοι αυτόκλητοι προφήτες σήμερα μοιάζουν να γνωρίζουν περισσότερα από τους αγγέλους γύρω από τον θρόνο του Θεού’», λέει ο Λένερ.

Ο θεολόγος λέει ότι κάποιοι από τους προφήτες της Αποκάλυψης ίσως υποκινούνται από μία άλλη αμαρτία: την υπερηφάνεια.

«Ίσως ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που προκαλούν μαζικό πανικό υπάρχει μία συγκεκριμένη υπερηφάνεια, μια διογκωμένη αυτοπεποίθηση ότι ‘έκανα μια ξεχωριστή ανακάλυψη’», υπογραμμίζει ο Λένερ, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Θεός δεν είναι Καλός: Απορρίπτοντας την ποπ κουλτούρα της Θεολογίας και Ανακαλύπτοντας τον Θεό που αξίζει να Ζούμε». «Αν αυτό δεν είναι διαβολικό, δεν ξέρω τι είναι».

Ένας άνθρωπος όμως που συνέδεσε το Covid-19 με τις βιβλικές γραφές λέει ότι δεν προσπαθεί να διασπείρει τον φόβο.

Ο Ελάιζα Τζόουνς, διευθυντής νεολαίας σε μια εκκλησία στο νοτιοανατολικό Τέξας, ανέβασε μια δημοσίευση στο Facebook που επικαλούνταν δύο Χρονικά – 7,13 και 15. Εκεί, η Βίβλος λέει ότι ο Θεός είπε στον Σολομώντα: « Όταν κλείσω τους ουρανούς για να μην πέφτει βροχή, και όταν διατάξω τις ακρίδες να καταφάγουν αυτή τη γη, και αν στείλω επιδημία μέσα στο λαό μου, αλλά ο λαός μου πάνω στον οποίο έχει κληθεί το όνομά, μου ταπεινώσει τον εαυτό του και προσευχηθεί, και εκζητήσει το πρόσωπό μου, και επιστρέψει από τις κακές του οδούς, τότε εγώ θα ακούσω από τους ουρανούς και θα συγχωρήσω την αμαρτία του και θα γιατρέψω τη γη του».

Κάποιοι άνθρωποι, πάνω από το βιβλικό απόσπασμα έγραφαν: «Φωτιές στην Αυστραλία – Πανούκλα στην Αφρική – Παγκόσμια πανδημία – Covid 19»

Ο Τζόουνς δήλωσε στο CNNi ότι προσπαθεί να προειδοποιήσει τους ανθρώπους ότι «ο Ιησούς είπε ότι αυτά τα πράγματα θα συμβούν» και ότι η Γη υφίσταται «ωδίνες πριν τη δεύτερη έλευση του Ιησού».

«Πιστεύω απολύτως ότι θα μπορούσε να είναι ένα άμεσο σημάδι για κάτι που ο Θεός είπε ότι θα συμβεί ή ακόμα και πρόδρομος για τα μελλούμενα», λέει ο Τζόουνς για τον Covid-19 και άλλα παγκόσμια γεγονότα.

Όποιο και να είναι το κίνητρο, οι προβλέψεις για την ημέρα της κρίσης δεν έχουν στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία.

Θυμάστε το πρόβλημα του έτους 2000 (Y2K); Ή μήπως την «προφητεία των Μάγια»;

Κάποιοι άνθρωποι είδαν το τέλος του ημερολογίου των Μάγια στις 21 Δεκεμβρίου 2012, θεωρώντας ότι συμπίπτει και με το τέλος του κόσμου. Προειδοποίησαν τότε για γιγαντιαία παλιρροιακά κύματα και για το ότι η Γη θα συγκρουόταν με έναν άλλο πλανήτη. Οι πωλήσεις εξαρτημάτων επιβίωσης αυξήθηκαν ενώ υπήρξαν αναφορές ότι ένας άνθρωπος στην Κίνα έχτισε μια σύγχρονη κιβωτό του Νώε.

Αλλά τέτοιες δυσάρεστες προβλέψεις δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο.

Οι ιστορικοί λένε ότι πολλοί Χριστιανοί στην Ευρώπη του 17ου αιώνα προέβλεπαν ότι ο κόσμος θα έληγε το 1666 επειδή οι αριθμοί «666» αντιπροσώπευαν το σημάδι του Θηρίου που αναφέρεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Όταν η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, η οποία διήρκεσε τέσσερις ημέρες, ξέσπασε εκείνο το έτος, πολλοί το είδαν ως εκπλήρωση της προφητείας.

Η Browne, η συγγραφέας και μέντιουμ που αναφέραμε πιο πριν, κατηγορήθηκε συστηματικά για την ανακρίβεια των προφητειών της όταν ζούσε. Υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις όπου οι προβλέψεις της δεν επιβεβαιώθηκαν. Μία από αυτές, ο ίδιος ο θάνατός της: είχε προβλέψει ότι θα πεθάνει 88 ετών – πέθανε στα 77.

Ακόμη και η πιο διάσημη πρόβλεψη της Browne, για μια μυστηριώδη αναπνευστική ασθένεια το 2020, φαίνεται διαφορετική υπό ένα κρίσιμο φως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Snopes, μια ιστοσελίδα που ελέγχει την αλήθεια κάποιων ισχυρισμών, αξιολόγησαν τις προβλέψεις της Browne όχι ως αληθινές ή ψεύτικες αλλά ως «ένα μείγμα» που περιέχει σημαντικά στοιχεία τόσο αλήθειας όσο και ψέματος. «Δεν είναι σαφές αν η ‘πρόβλεψη’ της Browne ήταν περισσότερο μια τυχερή μαντεψιά, δεδομένου ότι το βιβλίο γράφτηκε μετά την επιδημία του SARS», γράφει ο ιστότοπος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.