ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιστήμονες του MIT προέβλεψαν πότε θα έρθει το «τέλος του κόσμου» (βίντεο)

Η κοινωνία έχει λιγότερες από δύο δεκαετίες προτού αντιμετωπίσει πιθανή κατάρρευση

Επιστήμονες του MIT προέβλεψαν πότε θα έρθει το «τέλος του κόσμου» (βίντεο)

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με τη βοήθεια προηγμένων μοντέλων υπολογιστών και μία σειρά δεδομένων που περιλαμβάνουν τη δυναμική του πληθυσμού, την κατανάλωση φυσικών πόρων και τα πρότυπα χρήσης ενέργειας προέβλεψαν το πότε θα έρθει το «τέλος του κόσμου».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η κοινωνία έχει λιγότερες από δύο δεκαετίες προτού αντιμετωπίσει πιθανή κατάρρευση, εντοπίζοντας το έτος 2040 ως τη χρονιά που θα έρθει το «τέλος του κόσμου».

Αρχικά, η υποδοχή αυτής της πρόβλεψης ήταν ανάμεικτη. Ωστόσο, το αφήγημα άρχισε να αλλάζει καθώς μεταγενέστερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας άλλης που δημοσιεύθηκε στο American Scientist το 2009, απηχούσαν τις προβλέψεις του αρχικού μοντέλου με ακρίβεια.

Αυτές οι μεταγενέστερες έρευνες, επανεξετάζοντας το μοντέλο δεκαετίες μετά την αρχική του έκδοση, διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις του ήταν αξιοσημείωτα προφητικές, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις με υψηλό βαθμό πιστότητας.

Παγιώνοντας περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, η Ολλανδή ερευνήτρια για τη βιωσιμότητα, Γκάγια Χέρινγκτον, διεξήγαγε μία επανεξέταση το 2021, προσφέροντας μία σύγχρονη προοπτική για το μοντέλο δεκαετιών.

Η ανάλυση της Χέρινγκτον, ευθυγραμμισμένη με τις αρχικές προβλέψεις, υπέδειξε ότι χωρίς σημαντικές αλλαγές στα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και στις κοινωνικές συμπεριφορές μας, τα χειρότερα σενάρια που προβλέπονταν θα μπορούσαν πράγματι να υλοποιηθούν, σηματοδοτώντας τη διακοπή της οικονομικής επέκτασης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακολουθούμενη από μία πιθανή κοινωνική κατάρρευση μια δεκαετία αργότερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η συζήτηση για την κοινωνική κατάρρευση, που τροφοδοτείται από την επιστημονική έρευνα, χρησιμεύει ως ένα ηχηρό κάλεσμα για συλλογική δράση, με την ερευνήτρια να υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της επαναξιολόγησης των αναπτυξιακών μας προτύπων και της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών που διασφαλίζουν τη μακροζωία και την υγεία της παγκόσμιας κοινωνίας μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.