Κινέζοι αστρονόμοι ισχυρίζονται ότι ανίχνευσαν «σήματα εξωγήινων πολιτισμών»

Η ανάρτηση αποσύρθηκε χωρίς εξήγηση

Κινέζοι αστρονόμοι ισχυρίζονται ότι ανίχνευσαν «σήματα εξωγήινων πολιτισμών»

Το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο FAST στην Κίνα μπορεί να ανίχνευσε όχι ένα αλλά τρία ραδιοσήματα εξωγήινων πολιτισμών, υποστηρίζουν κινέζοι ερευνητές, μόνο που οι δηλώσεις τους περιέργως διαγράφηκαν λίγο μετά τη δημοσίευσή τους.

Το FAST, το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου με διάμετρο 500 μέτρα, κατέγραψε «αρκετές περιπτώσεις πιθανών τεχνολογικών σημείων και εξωγήινων πολιτισμών» ανέφερε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο Science and Technology Daily, την επίσημη εφημερίδα του κινεζικού υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις στα κινεζικά μέσα, στη συνέχεια όμως διαγράφηκε χωρίς εξήγηση, αναφέρει το LiveScience.com.

Το FAST ξεκίνησε να αναζητά τυχόν σήματα εξωγήινων το 2018. Εξετάζοντας τα δεδομένα το 2020, ερευνητές του Κανονικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου εντόπισαν δύο ύποπτα σήματα «στενής ζώνης», τα οποία χρησιμοποιούνται στις ραδιοεπικοινωνίες αεροσκαφών και δορυφόρων και συνήθως δεν προέρχονται από φυσικές πηγές.

Ακόμα ένα ύποπτο σήμα στενής ζώνης ανιχνεύθηκε φέτος όταν το FAST εξέτασε μια σειρά γνωστών εξωπλανητών.

Οι Κινέζοι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η ανάλυση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί. «Η πιθανότητα να οφείλονται τα ύποπτα σήματα σε κάποιο είδος παρεμβολής είναι πολύ υψηλή και θα πρέπει να αποκλειστεί. Αυτό ίσως είναι μια μακρά διαδικασία» δήλωνε στο ίδιο άρθρο ο Τσανγκ Τονγκτζιέ, επικεφαλής επιστήμονας.

Ο ισχυρισμός για πιθανά σήματα από εξωγήινους ίσως πρόωρος, δεδομένου ότι αρκετές παρόμοιες υποτιθέμενες ανακαλύψεις έχουν αποδειχθεί άνθρακες στο παρελθόν.

Το 2019 για παράδειγμα καταγράφηκε ένα ύποπτο σήμα στεν΄γς από τον Εγγύτατο Κενταύρου, το πλησιέστερο αστρικό σύστημα σε απόσταση μόλις 4,2 ετών φωτός, το οποίο φιλοξενεί τουλάχιστον έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη. Όμως οι μελέτες που δημοσιεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το σήμα ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του εξοπλισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα άλλο σήμα που ανιχνεύθηκε το διάστημα 2011-14 διαπιστώθηκε τελικά ότι προερχόταν από τον φούρνο μικροκυμάτων που χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές για να ζεστάνουν το φαγητό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.