ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σ.Πέτσας: Εξήγησε τον λόγο που δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Σ.Πέτσας: Εξήγησε τον λόγο που δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης των πολιτών για να εμβολιαστούν σε τοπικό επίπεδο, ενώ τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά.

Επίσης, αναφορικά με τα όσα έχουν προανναγγελθεί για τη λειτουργία της εστίασης από τις 15 Ιουλίου, τόνισε πως το πλαίσιο μέτρων θα επανεξεταστεί.

Μιλώντας στο Open, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν άνθρωποι όπως «οι τοπικοί παράγοντες, η εκκλησία, ο γιατρός, ο δάσκαλος και όλους αυτούς προσπαθούμε να τους εμπλέξουμε για να πείσουμε εκείνους που είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν τώρα και να μην περιμένουν για αργότερα. Μπορούμε να εμβολιάζουμε κόσμο με κινητές ομάδες, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον “όπλο”».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, χρειάζονται άνθρωποι «που μπορούν να μιλήσουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και να πείσουν τον κόσμο ότι το εμβόλιο σώζει ζωές και να αφήσουν στην άκρη αναβλητικές δεύτερες σκέψεις. Και δεν μιλάω για τους εκ πεποιθήσεως αρνητές».

Επιπλέον τόνισε, πως στις κατά τόπου επισκέψεις, «εμπλέκουμε και τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους για να είναι οι πολλαπλασιαστές του μηνύματος. Έχει μεγάλη σημασία ο γιατρός να μεταφέρει το σωστό μήνυμα, γιατί οι πολίτες εμπιστεύονται τους γιατρούς όπως δείχνουν οι μετρήσεις».

«Μάχη με το χρόνο για την ανοσία»

«Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να κάνουμε τα εμβόλια λόγω καιρού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Πρέπει να φτάσουμε σε ποσοστό μέχρι και 80% πλέον, λόγω και των μεταλλάξεων, έως το φθινόπωρο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει περιθώριο να αφήσουμε την κατάσταση χαλαρή. Θέλουμε να γεμίσουμε τα εμβολιαστικά κέντρα. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να παίρνουν πίσω την κανονικότητά τους και να αίρονται κάποιοι περιορισμοί. Αυτοί που διστάζουν να εμβολιαστούν θα έχουν αυτούς τους περιορισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει όπως είπε ο πρωθυπουργός. Δεν θα έχουμε ξανά τέτοιο πισωγύρισμα».

Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης που έχει προανναγγελθεί για τις 15 Ιουλίου (με τη διάκριση των χώρων σε αμιγείς και μεικτούς), ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «επανεξετάζεται».

«Έχουν δίκιο οι επαγγελματίες των χώρων εστιασης και διασκέδασης. Είναι δύσκολο να ελέγξεις τον κόσμο. Επανεξετάζεται το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου και αναμένουμε νεότερες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση όπως άφησε να εννοηθεί και η κα. Πελώνη χθες».

Rapid τεστ κατά την επιστροφή από τα νησιά

«Σε καθολική κλίμακα δεν θα υπάρχει και ο αριθμός των απαιτούμενων τεστ για να γίνουν υποχρεωτικά κατά την επιστροφή κάποιου από τα νησιά. Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει ό,τι νομίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο να αντιλαμβανόμαστε αν μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με rapid test και μοριακά», υπογράμμισε ο αν. υπουργός Εσωτερικών.

Έκκληση για τις μάσκες

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι εκλήφθηκε λάθος το μήνυμα.

«Η σύσταση να μην βάζουμε τη μάσκα σε χώρους με συνωστισμό εκλήφθηκε λάθος ότι πετάμε τις μάσκες. Κάνω έκκληση να τις φορούν όλοι».

Τέλος, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ανέφερε ότι για υγειονομικούς και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας υγείας όπως τα γηροκομεία, «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και πρέπει να το κάνει γρήγορα. Για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δεν έχει συζητηθεί ακόμα και θα περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.