ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο καφές συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Ο καφές συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Ο έλεγχος του επιπέδου της καφεΐνης στο αίμα μπορεί να αποτελέσει ένα νέο απλό τρόπο που θα βοηθήσει μελλοντικά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν…

Ειδικότερα, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, επιχείρησε να ανακαλύψει εάν ο καφές θα μπορούσε να προστατεύσει άτομα με μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2. Σημειώνουμε, πως το συγκεκριμένο γονίδιο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, χωρίς να ισχύει σε κάθε περίπτωση. Οι συγγραφείς δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

Όπως προέκυψε από την έρευνα ακόμη και για άτομα που είχαν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον, η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει χαμηλότερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της νόσου.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και ενθαρρύνουν τη μελλοντική έρευνα που αφορά την καφεΐνη και τις θεραπείες με τη νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Grace Crotty, MD, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον σε άτομα που δεν έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια. Η διαφορά είναι πως αυτή η μελέτη εξέτασε άτομα που έχουν, ήδη, τη γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους έδειξε απλά μια συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης καιτης νόσου του Πάρκινσον. Δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης προστατεύει τους ανθρώπους από την ασθένεια.

Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη εξέτασε τους ανθρώπους σε μια χρονική στιγμή, οπότε δεν λέει τίποτα για το πότε επιτυγχάνεται κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα ή πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.