Δείτε με ποιες παθήσεις συνδέεται ο στομαχόπονος μετά από ένα γεύμα

Δείτε με ποιες παθήσεις συνδέεται ο στομαχόπονος μετά από ένα γεύμα

Η δυσπεψία, αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία της ενόχλησης στο στομάχι μετά από ένα γεύμα.

Τα βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, το φούσκωμα και το αίσθημα βάρους στο στομάχι.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Γαστρεντερολογίας, η δυσπεψία είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, αφού ταλαιπωρεί περίπου έναν στους τέσσερις ανθρώπους.

Αν η αιτία του στομαχόπονου μετά το φαγητό δεν είναι η δυσπεψία, τότε μπορεί να ευθύνεται κάποια από τις παρακάτω τέσσερις παθήσεις:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Έχει ως βασικό σύμπτωμα την καούρα και προκαλείται όταν τα οξέα κινούνται ανοδικά από το στομάχι προς τον οισοφάγο και τον ερεθίζουν, προκαλώντας πόνο ψηλά στην κοιλιακή χώρα. Οι κρίσεις παλινδρόμησης είναι συχνότερες σε όσους καταναλώνουν συχνά μεγάλα ή πικάντικα γεύματα. Την κατάσταση επιδεινώνουν επίσης η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πρόκειται για μια εντερική διαταραχή που προκαλεί στομαχόπονο, φούσκωμα, διάρροια και/ή δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, τυπικά όμως εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.

Κοιλιοκάκη: Είναι μια αυτοάνοση πάθηση που συνεπάγεται αντίδραση του οργανισμού μετά την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Ο στομαχόπονος είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα που εκδηλώνουν τα άτομα με κοιλιοκάκη αν καταναλώσουν κάποιο τρόφιμο που περιέχει γλουτένη. Να σημειωθεί ότι οι ενοχλήσεις είναι πιθανές ακόμη και σε περίπτωση ήπιας ευαισθησίας στη γλουτένη.

Έλκος: Ο χρόνιος πόνος που «χτυπά» μετά από κάθε γεύμα, ιδίως αν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η αναιμία, η τάση προς έμετο, η δυσκολία κατάποσης και η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, μπορεί επίσης να υποδεικνύει πεπτικό έλκος. Με τον όρο έλκος περιγράφεται η ύπαρξη ανοιχτών πληγών σε κάποιο σημείο του πεπτικού (π.χ. στο τοίχωμα του οισοφάγου, στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο). Αν αντιμετωπίζετε συχνά πόνους στο στομάχι που δεν οφείλονται στο μεγάλο ή βαρύ γεύμα που φάγατε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία του προβλήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.