ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέα μελέτη για το εμβόλιο της AstraZeneca: Η δεύτερη δόση «δεν συνδέεται» με θρομβώσεις

Νέα μελέτη για το εμβόλιο της AstraZeneca: Η δεύτερη δόση «δεν συνδέεται» με θρομβώσεις

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet, διαπιστώθηκε πως η πρώτη δόση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca συνδέεται με μικρή αύξηση του κινδύνου για σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης και θρομβοπενίας, όχι όμως και η δεύτερη δόση.

Η μελέτη υπολογίζει ότι ο επικίνδυνος συνδυασμός θρόμβων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τη λήψη της πρώτης δόσης είναι 8,1 περιστατικά ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων.

Ο κίνδυνος μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, το οποίο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Vaxzevria, είναι 2,3 ανά εκατομμύριο, συγκρίσιμος με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο ανεμβολίαστος γενικός πληθυσμός.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει το θέμα των παρενεργειών από τον Μάιο και αναγνωρίζει τη θρόμβωση σε συνδυασμό με θρομβοπενία ως σπάνια παρενέργεια των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.

Ο ΕΜΑ έχει πάντως επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τον κίνδυνο και για τα δύο εμβόλια.

Παρόλα αυτά, ο οργανισμός συστήνει σε όσους εμφάνισαν τη σπάνια παρενέργεια να αποφύγουν τη δεύτερη δόση του Astra και να χρησιμοποιήσουν άλλο εμβόλιο.

Η μελέτη της Astra εξέτασε περιστατικά που είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων ασφαλείας της εταιρείας έως τις 30 Απριλίου και αφορούσαν παρενέργειες που εκδηλώθηκαν εντός 14 ημερών από τη λήψη της πρώτης ή της δεύτερης δόσης.

Η AstraZeneca θεωρεί ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη χρήση του εμβολίου και υποστηρίζει μάλιστα ότι «η αυξημένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης [στις παρενέργειες] μπορεί να οδήγησε σε λανθασμένη κατηγοριοποίηση συμβάντων».

Αναγνωρίζει πάντως ότι ορισμένα κρούσματα μπορεί να διέφυγαν στην ανάλυση λόγω μη αναφοράς τους από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.