Αυτοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλουν στον καρκίνο

Αυτοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλουν στον καρκίνο

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cancer Research UK, διαπιστώθηκε πως περίπου το 38% όλων των περιστατικών καρκίνου που καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να προληφθούν χάρη σε αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι παρότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν εξασφαλίζει την προστασία από τον καρκίνο, μπορεί να γείρει τη ζυγαριά υπέρ μας.

Οι αριθμοί φανερώνουν ότι όλοι μπορούμε να λάβουμε μέτρα ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε να εμφανίσουμε καρκίνο.

Η πρόληψη είναι λοιπόν η πιο οικονομικά αποδοτική στρατηγική ενάντια στον καρκίνο.

Η σχετική μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, παρουσιάζει αναλυτικά τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο:

Η μελέτη του Cancer Research UK δείχνει ότι το κάπνισμα παραμένει ο νούμερο ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια σταθερή μείωση στον αριθμό των καπνιστών. Στο κάπνισμα αποδόθηκαν περίπου 32.200 περιστατικά καρκίνου μεταξύ των αντρών (ποσοστό 17,7% όλων των καρκίνων στον αντρικό πληθυσμό) και περίπου 22.000 περιστατικά καρκίνου μεταξύ των γυναικών (ποσοστό 17,7% όλων των καρκίνων στον γυναικείο πληθυσμό) ετησίως –συνολικά ποσοστό 15,1% όλων των περιστατικών καρκίνου.

Το υπερβολικό βάρος βρέθηκε στη δεύτερη θέση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου. Κάθε χρόνο, περίπου 22.800 καρκίνοι (6,3% όλων των περιστατικών) διαγιγνώσκονται στο ΗΒ σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, με δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω (δείτε εδώ πώς υπολογίζεται ο ΔΜΣ). Από αυτούς τους καρκίνους, 13.200 αφορούν άντρες και 9.600 αφορούν γυναίκες. Το υπερβολικό βάρος έχει συνδεθεί με 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του εντέρου, του μαστού και των νεφρών. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πάνω από 1 στα 20 περιστατικά καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί εάν το βάρος παρέμενε μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Μετά το κάπνισμα και το υπερβολικό βάρος, για τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου οφείλονται στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε λόγω της έκθεσης στον ήλιο είτε λόγω του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ). Σε ετήσια βάση, περίπου 13.600 περιστατικά μελανώματος (ποσοστό 3,8% όλων των περιστατικών καρκίνου), της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος, είναι δυνατό να αποδοθούν στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδόθηκε ποσοστό 3,3% όλων των περιστατικών καρκίνου σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που αποδόθηκε στην πολύ μικρή κατανάλωση φυτικών ινών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.