ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βιταμίνη Κ: Ο ρόλος της για την σωστή λειτουργία του οργανισμού – Ο σύμμαχος της καρδιάς

Βιταμίνη Κ: Ο ρόλος της για την σωστή λειτουργία του οργανισμού – Ο σύμμαχος της καρδιάς

Η πλούσια σε βιταμίνη Κ διατροφή προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες σε πάνω από 50.000 άτομα, που έλαβαν μέρος σε μια δεκαετή μελέτη στη Δανία. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως όσοι έτρωγαν περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είχαν 21% χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους σε σχέση με εκείνους που προσλάμβαναν χαμηλότερες ποσότητες βιταμίνης Κ.

«Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια, τα οποία έχουν μια μορφή της βιταμίνης Κ1», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Νικόλα Μποντόνο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας του Πανεπιστημίου «Edith Cowan» στην Αυστραλία.

Συμπληρώματα; Όχι δεν θα πάρω…

Πάντως, αν και η βιταμίνη Κ μπορεί να καλυφθεί με τη λήψη συμπληρωμάτων, μελέτες του παρελθόντος αναφορικά με τα συμπληρώματα, δημιουργούν αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η καλύτερη οδός. Για παράδειγμα, μια επιστημονική ανασκόπηση του 2019 εξέτασε μελέτες παρατήρησης και τυχαίες δοκιμές σε πολυβιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ και βιταμίνη Ε. Όλα αυτά τα στοιχεία υπό μορφή συμπληρωμάτων φαίνεται πως είναι πολύ σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν ελάχιστα στοιχεία πως κάποιο από αυτά βοηθάει στην πρόληψη ή τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, η λήψη αυτών των ενώσεων μέσω τροφής είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Και αυτό διότι οι διαιτητικές πηγές δεν εμπεριέχουν απλά μια σειρά βιταμινών, αλλά και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη, τα οποία συνεργάζονται για να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς σας, όπως ισχυρίζεται ο Ρόμπερτ Γκρίνφιλντ, καρδιολόγος και λιπιδολόγος σε Ιατρικό Κέντρο της Καλιφόρνια.

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει

Για παράδειγμα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το αβοκάντο, γεμάτα και από άλλες βιταμίνες και μέταλλα που ωφελούν την καρδιά, όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τονίζει ο Γκρίνφιλντ.

Τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως το συκώτι του βοδινού κρέατος, το κοτόπουλο και τα σκληρά τυριά, παρέχουν επίσης πρωτεΐνη και υγιή λίπη. Ο Γκρίνφιλντ πρόσθεσε ότι η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτική, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεστε λίγο λίπος για σωστή απορρόφηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα ακόμη πλεονέκτημα από τη λήψη βιταμίνης Κ στη διατροφή σας είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή για να γίνουν αισθητά τα οφέλη. Επομένως, η προσθήκη επιλογών όπως το σπανάκι σε ένα γεύμα καθημερινά βελτιώνει άμεσα τη λειτουργία της καρδιάς. «Το πλήθος των βιοενεργών ενώσεων στα λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορεί να σας προστατεύσει και από άλλες χρόνιες ασθένειες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», τονίζει ο Γκρίνφιλντ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.