ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τα οφέλη που έχει για την υγεία η κατανάλωση καλαμποκιού

Εσείς το τρώτε;

Τα οφέλη που έχει για την υγεία η κατανάλωση καλαμποκιού

Το καλαμπόκι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό σιτηρό, το οποίο πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής μικρών και μεγάλων.

Η Ρωσίδα διατροφολόγος και ενδοκρινολόγος Τατιάνα Μποτσάροβα εξηγεί ότι αυτό το τρόφιμο μεταξύ άλλων, είναι πολύ καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα και το δέρμα καθώς περιέχει τις βιταμίνες: Α, Β, Ε και C.

​​​​​​​Επιπλέον, το καλαμπόκι περιέχει καροτενοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλει στην επιβράδυνση του γήρατος και την καταπολέμηση των φλεγμονών.

Το καλαμπόκι είναι καλό για την όραση όπως η κολοκύθα ή τα καρότα. Τόσο αυτό το σιτηρό όσο και τα προαναφερθέντα λαχανικά αναβάλλουν στις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, για παράδειγμα, μειώνουν την πιθανότητα καταρράκτη, εξηγεί ο διατροφολόγος.

Τα προαναφερθέντα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Αυτό, προϋποθέτει να καταναλώνονται χωρίς την προσθήκη βουτύρου ή άλλων ελαίων που προσθέτουν θερμίδες.

Το καλαμπόκι, περιέχει περίπου τρία γραμμάρια φυτικών ινών (για κάθε 100 γραμμάρια τροφής), που ανακουφίζουν από την πείνα και καθαρίζουν τα έντερα.Σε μικρές ποσότητες, το καλαμπόκι είναι καλό και για την πέψη, τόνισε η Μποτσάροβα.

Η ενδοκρινολόγος εξήγησε ότι το καλαμπόκι είναι πηγή βιταμίνης Β3, θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το καλαμπόκι περιέχει πολύ κάλιο (270 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια), το οποίο μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα θα μειωθεί στο μηδέν εάν καταναλωθεί βραστό καλαμπόκι με πολύ αλάτι πράγμα επιζήμιο για τους υπερτασικούς ασθενείς, προειδοποίησε η Μποτσάροβα.

Η ειδικός τονίζει, ωστόσο, ότι τα οφέλη από την κατανάλωση του καλαμποκιού αναφέρονται όταν είναι βρασμένα μέσα σε νερό ή στον ατμό και όσο είναι δυνατόν χωρίς την προσθήκη αλατιού, βουτύρου ή άλλων λιπαρών ουσιών.

«Φυσικά, δεν μιλάμε για ποπ κορν ή για κονσέρβα καλαμπόκι, όπου υπάρχει κρυφή πολλή ζάχαρη», τόνισε η γιατρός.

Η Μποτσάροβα εξήγησε ότι ένας ενήλικας μπορεί να φάει έως και δύο ολόκληρα καλαμπόκια την ημέρα, που ισοδυναμούν με περίπου 200 γραμμάρια. Για τα παιδιά, συνιστάται το μισό, δηλαδή 100 γραμμάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ειδικός τονίζει ότι, παρά τις ευεργετικές ιδιότητές του στο σώμα μας, η κατανάλωση καλαμποκιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις συνιστώσες ποσότητες καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, κοιλιακό φούσκωμα και εντερικές διαταραχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.