ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Απίστευτο και όμως αληθινό – Το μπέικον μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Απίστευτο και όμως αληθινό – Το μπέικον μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Το επεξεργασμένο κρέας δεν θεωρείται η ιδανικότερη τροφή για την υγεία μας, όμως ερευνητές ανακάλυψαν με ποιο τρόπο ένα γιαπωνέζικο εκχύλισμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Το φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, και το οποίο φοβούνται οι ιδιοκτήτες σπιτιών ότι θα εισβάλει στους κήπους και στα κτίρια, περιέχει ένα χημικό που ονομάζεται «ρεσβερατρόλη», που θα μπορούσε να πάρει τη θέση των νιτρώδων συντηρητικών στο κρέας, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, αναφέρει η Daily Mail.

Τα νιτρώδη συστατικά σε επεξεργασμένο κρέας, μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή καρκινογενών χημικών ενώσεων που ονομάζονται νιτροζαμίνες και που έχουν προηγουμένως συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι κόκκινο κρέας ενισχυμένο με εκχύλισμα «knotweed», μείωσε την δημιουργία ενώσεων στο σώμα που συνδέονται με τον καρκίνο.

Η έρευνα γίνεται ως τμήμα του πρότζεκτ PHYTOME (φυτοχημικά για την μείωση νιτρώδων στα παράγωγα κρέατος), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι συνεχείς ανησυχίες για άκρως επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, έχουν συχνά επικεντρωθεί στον ρόλο των νιτρώδων αλάτων και στους συσχετισμούς του με τον καρκίνο», τονίζει ο Γκίντερ Κούνλε, καθηγητής διατροφολογιας και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

«Το πρότζεκτ PHYTOME αντιμετώπισε το ζήτημα, δημιουργώντας επεξεργασμένα παράγωγα κόκκινου κρέατος που αντικαθιστούν πρόσθετα με εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης».

Η σχέση με τον καρκίνο

«Τα τελευταία μας ευρήματα, δείχνουν ότι η χρήση φυσικών πρόσθετων στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μειώνει την δημιουργία ενώσεων στο σώμα, που συνδέονται με τον καρκίνο».

Για την έρευνα, οι μελετητές δοκίμασαν μία μείξη φυτών και φρούτων, συμπεριλαμβανομένων δενδρολίβανου, πράσινου τσαγιού και ρεσβερατρόλης, ενός συστατικού του γιαπωνέζικου «knotweed».

Αυτά τα φυσικά εκχυλίσματα, προστέθηκαν σε κιμά κρέατος για να αναπτύξουν PHYTOME εκδοχές μαγειρεμένου και ξηρά ωριμασμένου κόκκινου κρέατος.

Ενώ η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε ένα μεγάλο εύρος τροφίμων, όπως το κόκκινο κρασί, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, οι ερευνητές επέλεξαν το γιαπωνέζικο «knotweed» ως πηγή, επειδή δεν άλλαζε την υφή και τη γεύση του παράγωγου κρέατος ούτε είχε κάποιο κίνδυνο ως πιθανό αλλεργιογόνο.

Συνολικά, 63 υγιή άτομα κατανάλωσαν 300 γρ. κρέατος την ημέρα για δύο εβδομάδες, με την ακόλουθη σειρά: συμβατικά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, λευκό κρέας και επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με PHYTOME.

Στο τέλος, κάθε διαιτητικής περιόδου, οι ερευνητές αναζήτησαν ενδεικτικά σημάδια νιτρώδων στο σάλιο, τα κόπρανα και τα ούρα των συμμετεχόντων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νιτρώδη άλατα στα σωματικά δείγματα των συμμετεχόντων ήταν αρκετά χαμηλότερα από μαγειρεμένο και ξηρά ωριμασμένο κόκκινο κρέας, που περιέχει τα προστιθέμενα φυτικά εκχυλίσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.