ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η άγνωστη σύνδεση μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης και άνοιας

Η άγνωστη σύνδεση μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης και άνοιας

Μία ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία και την Κίνα κατάφερε να συνδέσει την υψηλή αρτηριακή πίεση με το μέγεθος του εγκεφάλου και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας 11.399 ατόμων που διαγνώστηκαν με υπέρταση σε διαφορετικές ηλικίες: πριν από τα 35, μεταξύ 35 και 44 ετών και μεταξύ 45 και 54 ετών. Στη συνέχεια τις συνέκριναν με εκείνες των ατόμων που δεν υπέφεραν από υψηλή αρτηριακή πίεση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υπέρτασης και μεγέθους του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, σε κάθε ηλικιακή ομάδα, το μέγεθος του εγκεφάλου των συμμετεχόντων που διαγνώστηκαν με υπέρταση μειώθηκε, ωστόσο αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες ήταν το γεγονός ότι η υπέρταση, πριν από την ηλικία των 35 ετών, συνδέθηκε με περαιτέρω «συρρίκνωση» του εγκεφάλου.

«Τα άτομα που διαγνώστηκαν με υπέρταση σε νεότερη ηλικία είχαν μικρότερο εγκέφαλο», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Xianwen Shang, από το Γενικό Νοσοκομείο Guangdong.

Ο Κινέζος επιστήμονας τονίζει πάντως ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η υψηλή αρτηριακή πίεση που διαγνώστηκε σε νεότερη ηλικία συνδέεται πραγματικά με τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου.

Για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος άνοιας, οι συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν τα δεδομένα από 124.053 άτομα που είχαν διαγνωστεί ως υπερτασικά, με αυτά των υγιών ατόμων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ήταν κατά 61% υψηλότερος σε άτομα που διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ 35 και 44 ετών.

Όσον αφορά στον κίνδυνο εμφάνισης της λεγόμενης αγγειακής άνοιας – η οποία οφείλεται σε προβλήματα ροής αίματος σε ορισμένα σημεία του εγκεφάλου – ήταν 69% υψηλότερος σε άτομα που διαγνώστηκαν με υπέρταση μεταξύ 35 και 44 ετών. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ήταν 80% υψηλότερος σε συμμετέχοντες κάτω των 35 ετών και 45% για άτομα μεταξύ 45 και 54 ετών.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν πάντως καμία σύνδεση μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης και κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Ο Shang είναι πεπεισμένος ότι η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας σε πολλούς ανθρώπους. Η ομάδα του σχεδιάζει έτσι να εκπονήσει περισσότερες μελέτες ώστε να διαπιστώσει εάν η άνοια συνδέεται και με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης ή το εγκεφαλικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των εθελοντών ανήκε στη λευκή φυλή, οπότε τα αποτελέσματα της μελέτης δεν ισχύουν απαραίτητα και για τα άτομα άλλων εθνοτικών ομάδων ή φυλών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.