ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το χρώμα στο κρέας που φανερώνει ότι πρέπει να το μαγειρέψετε άμεσα

Το χρώμα στο κρέας που φανερώνει ότι πρέπει να το μαγειρέψετε άμεσα

Όλοι μας γνωρίζουμε πως όταν το κρέας είναι φρέσκο πρέπει να προσέχουμε για τη σωστή του συντήρηση.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), «οι ωμές τροφές ζωικής προέλευσης είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια όπως το E. coli, το καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) και η σαλμονέλα (Salmonella)».

Ωστόσο, πολλοί πετάνε το κρέας ενώ είναι ακόμα ασφαλές προς κατανάλωση, επειδή φοβούνται από κάποια αλλαγή που βλέπουν σε αυτό. Αυτή η υπερβολική προσοχή μπορεί να σημαίνει ότι σπαταλάτε όχι μόνο φαγητό, αλλά και τα λεφτά που ξοδέψατε.

Το κλειδί είναι να ξέρετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της φυσιολογικής γήρανσης του κρέατος και να το μαγειρέψετε πριν να είναι πολύ αργά.

Εάν το κρέας σας έχει αρχίσει να γίνεται καφετί, πρέπει να το καταναλώσετε άμεσα

Υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι το κρέας που έχει πάρει κάπως καφετί χρώμα έχει ήδη χαλάσει. Η αλήθεια είναι ότι αλλάζει φυσιολογικά χρώμα κατά την αποθήκευση, καθώς τα μόρια μυοσφαιρίνης μέσα του εκτίθενται στο οξυγόνο.

Αν και το κρέας που αρχίζει να αλλάζει χρώμα είναι συχνά ακόμα ασφαλές για κατανάλωση, οι ειδικοί λένε ότι αυτό όντως σηματοδοτεί ότι έχει μείνει στην συντήρηση τουλάχιστον μερικές ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι η ώρα μαγειρέματος είναι τώρα.

«Το καφετί χρώμα του κρέατος δεν σημαίνει ότι αυτό έχει χαλάσει», δήλωσε ο δρ. Jeffrey Savell, καθηγητής επιστήμης κρέατος στο πανεπιστήμιο Texas A&M. «Αλλά [τα παντοπωλεία] θα σας το προσφέρουν με έκπτωση, ακριβώς επειδή το να το κρατήσουν περισσότερο θα σημάνει ότι σύντομα θα το πετάξουν. Αν αγοράσετε καφέ κρέας, απλώς φροντίστε να το μαγειρέψετε αμέσως, γιατί πιθανότατα είναι ήδη εκεί για τρεις ή τέσσερις ημέρες», πρόσθεσε.

Μια αλλαγή στο άρωμα ή την αφή στο κρέας μπορεί να σημαίνει πραγματικά πιο σοβαρό πρόβλημα

Μια αλλαγή χρώματος δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι πολύ αργά για να μαγειρευτεί, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να το ελέγξετε για άλλα σημάδια αλλοίωσης.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις αυτό το καφετί χρώμα», δήλωσε ο Αργύρης Μαγουλάς, ειδικός στην Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

«Το χρώμα του κρέατος αλλάζει μερικές φορές. Εάν δεν μυρίζει ή δεν έχει κολλώδη μορφή και αγοράστηκε πριν από την ημερομηνία ‘πώληση έως’, είναι εντάξει. Εάν μυρίζει και κολλάει, τότε δεν το θέλετε».

Ο κ. Μαγουλάς προσθέτει ότι ο κιμάς πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται πάντα μέσα σε μία έως δύο ημέρες από την αγορά. Ποτέ μην δοκιμάζετε κρέατα για να αποφασίσετε αν είναι ασφαλή, ή όχι.

Μερικοί κατασκευαστές επεξεργάζονται το κρέας για να αλλάξουν το χρώμα του

Ακριβώς όπως ένα καφετί κομμάτι κρέατος δεν έχει χαλάσει απαραίτητα, έτσι και ένα κατακόκκινο κομμάτι κρέατος δεν είναι απαραίτητα φρέσκο.

Σύμφωνα με τους New York Times, ορισμένοι παραγωγοί κρέατος επεξεργάζονται τα προϊόντα τους με μονοξείδιο του άνθρακα προκειμένου να διατηρήσουν την επιθυμητή κόκκινη απόχρωση, την οποία οι καταναλωτές συνδέουν με την φρεσκάδα.

“Το μονοξείδιο του άνθρακα κολλάει πάνω στο άτομο σιδήρου της μυοσφαιρίνης, προσδίδοντάς του ένα έντονο κόκκινο χρώμα και εμποδίζοντάς το να αντιδράσει με οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου. Υπάρχει ανησυχία ότι η επεξεργασία με μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές να τρώνε κρέας που είναι αρκετών ημερών για να έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να διατηρήσετε το κρέας σας πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα μαγειρέψετε το κρέας σε ασφαλές χρονικό διάστημα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι φυσικά να το βάλετε στην κατάψυξη όταν είναι φρέσκο ακόμα. Εάν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε πρώτα ότι το έχετε σωστά τυλιγμένο για να αποφύγετε το “κάψιμο” της κατάψυξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να φάτε το κρέας σύντομα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο κάτω ράφι του ψυγείου σας στην αρχική του συσκευασία. Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να τυλίξετε το κρέας σας σε ένα επιπλέον στρώμα πλαστικού. Εάν έχετε κρέας στο ψυγείο, ανοίξτε το ψυγείο σας όσο το δυνατόν πιο σπάνια, καθώς οι αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ταχύτερη αλλοίωση του κρέατος και άλλων τροφίμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.