ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έρχεται η… Delta Plus έρχονται και οι ενισχυτικές δόσεις- Φαύλος κύκλος μεταξύ νέων μεταλλάξεων και νέων εμβολίων

Έρχεται η…  Delta Plus έρχονται και οι ενισχυτικές δόσεις- Φαύλος κύκλος μεταξύ νέων  μεταλλάξεων και νέων εμβολίων

Χωρίς τέλος ο φαύλος κύκλος μεταξύ νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και της επιβολής νέων εμβολίων και νέων δόσεων, δείχνοντας μια διαδικασία η οποία μπορεί και να μην σταματήσει ποτέ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο όρισε την AY.4.2 ως τη νέα παραλλαγή του COVID-19 η οποία είναι υπό έρευνα, επικαλούμενο στοιχεία ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την Delta, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή.

«Ο χαρακτηρισμός έγινε με βάση ότι αυτή η υποκατηγορία έχει γίνει ολοένα και πιο κοινή στη Βρετανία τους τελευταίους μήνες και υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να έχει αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα σε σύγκριση με την Delta», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας ασφάλειας υγείας UKHSA.

«Ενώ εξακολουθούν να έρχονται νέα στοιχεία στην προσοχή μας, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι αυτή η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή καθιστά τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτά όμως με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Δεν ξέρουμες τι θα γίνει στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η AY.4.2 εξακολουθεί να είναι «πολύ σπάνια» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι πολύ κάτω από το 0,05 τοις εκατό όλων των αλληλουχικών ιών μας, με λιγότερους από 10 να έχουν αναφερθεί στη βάση δεδομένων μας μέχρι στιγμής», ανέφερε το CDC σε δήλωση που εστάλη στο Insider την Τετάρτη.

Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η νέα παραλλαγή, ενδέχεται να ευθύνεται εν μέρει για το υψηλό ποσοστό λοιμώξεων στην Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η εξέλιξη νέων, ολοένα και πιο μολυσματικών παραλλαγών του SARS-CoV-2 τροφοδότησε αντίστοιχα μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και των θανάτων COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο ανθρώπους στην Βρετανία έχει αυξηθεί απότομα και είναι ήδη υψηλότερος από τους αριθμούς στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Έτσι, η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ένας νέος υποτύπος Delta — που ονομάζεται AY.4.2 — εξαπλώνεται στην Αγγλία, έχει εγείρει ανησυχίες ότι αυτό μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά μόλυνσης, ενώ επί ποδός πολέμου βρίσκεται και η Κίνα.

Το στέλεχος βρίσκεται «σε αυξανόμενη τροχιά», ανέφερε το Reuters επικαλούμενο πηγές από την UKHSA.

Το AY.4.2 θα μπορούσε να είναι περίπου 10% πιο μεταδοτικό από την αρχική παραλλαγή Delta, σύμφωνα με τον καθηγητή Francois Balloux, διευθυντή του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London (UCL).

Στο Twitter, ο καθηγητής Balloux τόνισε ότι, προς το παρόν, το AY.4.2 φαίνεται να περιορίζεται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και «παραμένει εξαιρετικά σπάνιο οπουδήποτε αλλού».

Μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας

Η νέα υποπαραλλαγή του ιού διακρίνεται από δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας του, που ονομάζονται Y145H και A222V.

Σημειώνεται όπως είχαμε αναφέρει εχθές ότι ο αμερικανικός CDC σχεδιάζει να αλλάξει ο ορισμός των πλήρως εμβολιασμένων.

Αιτία; Οι λεγόμενες ενισχυτικές δόσεις οι οποίες θα αλλάξουν την έννοια του πλήρως εμβολιασμένου όταν γίνουν διαθέσιμες για το γενικό πληθυσμό, δόσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων.

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο. Όπως σημειώνουν πολλοί οι μεταλλάξεις δημιουργούνται από τα εμβόλια καθώς ο ιός προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο αυτό περιβάλλον και με τη σειρά τους οι εταιρείες παράγουν νέες εκδοχές των εμβολίων για να αντιμετωπίσουν τις νέες μεταλλάξεις.

Πότε θα τελειώσει αυτό; Άγνωστο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.