Η ισχαιμική κολίτιδα μπορεί κάποιος να πει ότι μοιάζει με ένα είδος εγκεφαλικού ή εμφράγματος που αντί για τον εγκέφαλο ή την καρδιά «χτυπάει» το έντερο.

Με απλά λόγια, μειώνεται η παροχή αίματος στο έντερο, προκαλώντας πόνο και διάρροια με αίμα.

Η ισχαιμική κολίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση και είναι πιο κοινή σε άτομα άνω των 60 ετών.

Παράγοντες κινδύνου ισχαιμικής κολίτιδας είναι η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα), διαταραχές πήξης του αίματος και προηγούμενο χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα.

Σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα, η οποία είναι χρόνια, η ισχαιμική κολίτιδα εκδηλώνεται συνήθως μόνο μία φορά.

Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς έχουν καλή αποκατάσταση.

Δείτε τα συμπτώματα:

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Σε αντίθεση με την υπέρταση, η οποία δεν έχει συμπτώματα γι’ αυτό και αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος», η υπόταση εκδηλώνεται με ζάλη και ίλιγγο και μπορεί να είναι σημάδι επικείμενης ισχαιμικής κολίτιδας. Όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει το σώμα τίθεται σε κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας», προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Έτσι μειώνεται η παροχή αίματος στο παχύ έντερο. Με άλλα λόγια «θυσιάζεται» το παχύ έντερο για να λειτουργήσει φυσιολογικά η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Κράμπες: Ένα επεισόδιο ισχαιμικής κολίτιδας εκδηλώνεται γρήγορα και με βίαιο τρόπο. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν κράμπες και πόνο στην κοιλιά, καθώς και ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα, συνήθως στην αριστερή πλευρά.

Ναυτία: Αποτελεί κοινό σύμπτωμα ισχαιμικής κολίτιδας, μπορεί όμως να είναι και σύμπτωμα εμφράγματος. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται επίσης έντονη ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα.

Διάρροια: Η διάρροια με αίμα συνήθως εκδηλώνεται ταυτόχρονα με τις κράμπες στη διάρκεια ενός επεισοδίου ισχαιμικής κολίτιδας. Εκεί που κάποιος νιώθει καλά, εκδηλώνεται ξαφνικά οξύς πόνος και στη συνέχεια διάρροια με αίμα.

Αφυδάτωση: Πολλοί άνθρωποι αμελούν την πρόσληψη υγρών με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να αφυδατώνεται, κάτι που συμβάλλει στην ισχαιμική κολίτιδα. Η πλειοψηφία των περιστατικών οφείλονται σε αφυδάτωση και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Στα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνονται η ξηρότητα της γλώσσας και τα ξηρά χείλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ουραιμία: Στην ισχαιμική κολίτιδα ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς και πέφτει η αρτηριακή πίεση, ενώ μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις ούρων στο αίμα. Όταν τα νεφρά δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα, μπορεί να προκληθεί ουραμία, μία παθολογική κατάσταση η οποία οφείλεται στην κατακράτηση ουρίας και άλλων αζωτούχων ουσιών στο αίμα, ως επακόλουθο ανεπάρκειας της νεφρικής λειτουργίας.