ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πέρα από τα εμβόλια

Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα

Εντύπωση προκαλεί και δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτήματα πως 14 μήνες μετά την εμφάνισή των μονοκλωνικών φαρμάκων και 12 μήνες μετά την χρήση τους στις ΗΠΑ και 9 μήνες μετά την έγκριση που πήραν από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν τώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση επέμενε στους εμβολιασμούς και δεν άφηνε κανέναν ενδεχόμενο να εφαρμοστούν οι θεραπείες αυτές στους βαριά νοσήσαντες, δηλαδή σε όσους εισάγονται στα νοσοκομεία.

Και από την στιγμή μάλιστα που τα φάρμακα αυτά είχαν πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο Οργανισμός (ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 γνωστός και ως REGN-COV2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία επιβεβαιωμένου COVID-19 σε ασθενείς που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό COVID-19.

Το φάρμακο χορηγείται με έγχυση σε φλέβα και οι προτεινόμενες συνθήκες χρήσης είναι διαθέσιμες. Εν ολίγοις με την θεραπεία αυτή πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την διασωλήνωση.

Στο «Σωτηρία» ξεκίνησε η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, με καθυστέρηση ενός έτους σε σχέση με τις λοιπές δυτικές χώρες όπου η θεραπεία εφαρμόζεται από το φθινόπωρο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, οι κυβερνητικοί διατείνονταν ότι «Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία, παρά μόνον εμβόλια» μέχρι πρόσφατα.

Ο πρώτος ασθενής που του χορηγήθηκε η θεραπεία, είχε σοβαρή ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενου νοσήματος και ήταν θετικός στην Covid-19.

Ο ασθενής έλαβε ενδοφλεβίως τα αντισώματα και επέστρεψε στο σπίτι του.

Δηλαδή ο ασθενής έγινε τελείως καλά με μία απλή θεραπεία.

Εντός της ημέρας ακόμη τρεις ασθενείς αναμένεται να λάβουν τα αντισώματα, ενώ οι αιτήσεις συνεχίζονται από όλη την Ελλάδα.

Από τώρα και στο εξής θα βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από τον γιατρό του, αλλά και την ειδική Επιτροπή, για 28 συνεχείς ημέρες.

Αν στο μεταξύ δεν επιδεινωθεί η υγεία του και δεν εμφανίσει συμπτώματα τέτοια που να απαιτούν την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, αυτό σημαίνει ότι η έκβαση της θεραπείας είναι θετική και ο ασθενής μετά από ένα μήνα θα θεωρηθεί θεραπευμένος.

Η παρτίδα των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει διατεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ευπαθών ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μετά την εμφάνιση λοίμωξης covid-19, είναι η πρώτη που παραλήφθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η προμήθεια επιπλέον 20.000 αντιικών χαπιών της φαρμακευτικής εταιρίας Merck (MSD για την Ελλάδα) από τις αρχές του νέου έτους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με τους εκπροσώπους της Pfizer για σημαντική προμήθεια επίσης αντιικών χαπιών τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Από τον Ιανουάριο θα έχουμε στη διάθεσή μας και υπό τις προϋποθέσεις πάντοτε που ορίζουν οι επιστήμονες για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, νέα παρτίδα μονοκλωνικών αντισωμάτων, τουλάχιστον άλλες 2.000 θεραπείες.

Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε παραλάβει τις πρώτες 10.000 συσκευασίες αντιικών χαπιών από τη Merck. Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με την εταιρία για την προμήθεια άλλων 20.000 συσκευασιών μέχρι τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για φάρμακα που θα παραλάβουμε εκτός εκείνων που προβλέπονται για τη χώρα μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Το ίδιο θα γίνει και με τα αντιικά της Pfizer» είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογραφικό μέσο ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης

Εκατομμύρια τέτοιες θεραπείες έγιναν στο εξωτερικό τους τελευταίους 14 μήνες. Μόνο στην Ελλάδα έλεγαν ότι δεν υπάρχει τέτοια θεραπεία…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γιατί οι Έλληνες πολίτες να μην διέθεταν μέχρι τώρα αυτή την εναλλακτική;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.