Ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων αδειοδότησης του εμβολίου της Pfizer από τον FDA

1227 θάνατοι από 1ης Δεκεμβρίου του 2020 έως την 28η Φεβρουαρίου του 2021

Ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων αδειοδότησης του εμβολίου της Pfizer  από τον FDA

Την αποδέσμευση 500 εγγραφών κάθε μήνα από τον FDA τα οποία σχετίζονται με την έκτακτη άδεια χορήγησης άδειας στο εμβόλιο BNT162B2 της Pfizer διέταξε αμερικανικό δικαστήριο.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων γίνεται βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA). O FDA είχε ζητήσει η απελευθέρωση των εγγράφων βάσει των οποίων στηρίχθηκε η έκτακτη χορήγηση αδείας (EUA) να γινόταν σε διάστημα 55 χρόνια δηλαδή να ολοκληρωνόταν το 2076!

Η συνολική ύλη αδειοδότησης ανέρχεται σε 360.000 σελίδες.

Ο FDA χρησιμοποίησε τη δικαιολογία της μη διάθεσης απαραίτητου προσωπικού για την επιλογή των εγγράφων, λέγοντας ότι έχει μόνο 10 υπαλλήλους και έχει ακόμη 400 αιτήματα να επεξεργαστεί, εκτός αυτού της Pfizer.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν μια ομάδα επιστημόνων που ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου FOIA είπαν ότι η αποδέσμευση του συνόλου των εγγράφων που αφορούν την άδεια EUA (Emergency Use Authorization) του FDA θα πρέπει να έχει ολοκληγρωθεί όχι αργότερα από τις 3 Μαρτίου του 2022.

Γιατί τότε; Γιατί είναι οι 108 ημέρες που είχε στη διάθεσή του ο FDA για να εξετάσει αυτά τα έγγραφα προκειμένου να δώσει την επείγουσα άδεια, υποστήριξαν οι δικηγόροι.

Ο FDA υποστήριξε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποδεσμεύει 80.000 σελίδες εγγράφων το μήνα. Το δικαστήριο απέρριψε τις εντάσεις του FDA και διέταξε την άμεση δημοσιοποίηση των εγγράφων.

Είναι άγνωστο πόσα έγγραφα ή σελίδες θα πρέπει να δίνει στη δημοσιότητα ο FDA κάθε μήνα, αν και αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου 500, αλλά άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσες ζήτησε ο FDA, άλλες ότι τόσες διέταξε το δικαστήριο (με το πιθανότερο να συμβαίνουν και τα δύο) , οι πρώτες όμως 30 σελίδες δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σε αυτές τα ανεπιθύμητες παρενέργειες AE (Adverse events) από 1ης Δεκεμβρίου του 2020 έως την 28η Φεβρουαρίου του 2021 ανέρχονται σε 42086 εκ των οποίων οι 1227 ήταν θάνατοι, μετά την λήψη του εμβολίου, ενώ σημειώθηκαν και 270 αποβολές εμβρύων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.