Lockdown για όλους ζητά η Α.Λινού: «Κινδυνεύουν και οι τριπλά εμβολιασμένοι από την Όμικρον – Να κλείσουν τα σχολεία»

Επιστροφή σε εποχές lockdown

Lockdown για όλους ζητά η Α.Λινού: «Κινδυνεύουν και οι τριπλά εμβολιασμένοι από την Όμικρον – Να κλείσουν τα σχολεία»

Η Ελλάδα (και η Ευρώπη) έχει επιστρέψει στο 2020, τότε που δεν υπήρχαν τα εμβόλια και το μοναδικό μέτρο που έπαιρνε η κυβέρνηση ήταν… το lockdown.

Φυσικά τώρα υπάρχουν τα εμβόλια και ήδη έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ η κυβέρνηση πιέζει και για ακόμα περισσότερους εμβολιασμούς, παρόλα αυτά η μετάλλαξη Όμικρον «γκρεμίζει» πλήρως το αφήγημα των εμβολίων.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού είπε ότι σε σχέση με τη Δέλτα, η Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης και τα εμβόλια δεν επαρκούν αφού παρουσιάζουν μικρότερη ανθεκτικότητα απέναντι στον κορωνοϊό ακόμα και εκείνοι που έχουν κάνει την 3η δόση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε για να δώσει το μέτρο των νέων δεδομένων που φέρνει η Όμικρον, από τα επτά εκατομμύρια των εμβολιασμένων στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι 2 με 3 εκατομμύρια θα πρέπει να θεωρούνται πραγματικά εμβολιασμένοι, δηλαδή, εκείνοι που έχουν κάνει και την 3η δόση.

Η Αθηνά Λινού επεσήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τη Δέλτα και ακόμα κι αν θεωρηθεί πιο ήπια, η έκρηξη των κρουσμάτων που θα φέρει θα οδηγήσει στον ίδιο αριθμό όσον αφορά στους ασθενείς που θα νοσήσουν σοβαρά.

«Φαίνεται και ελπίζουμε ότι θα έχει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ακόμα και αν είναι κατά το 1/3 λιγότερο θανατηφόρα από τη Δέλτα, θα οδηγηθούμε στον ίδιο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Χρήση μάσκας παντού, τήρηση των αποστάσεων και μείωση των συναθροίσεων, πρότεινε η Αθηνά Λινού, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν από συνάντηση με ανθρώπους με τους οποίους δεν ζούμε στο ίδιο σπίτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία αμέσως και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.