Αυτό είναι το λάθος που κάνετε με τους φακούς επαφής και βλάπτετε την υγεία σας

Αυτό είναι το λάθος που κάνετε με τους φακούς επαφής και βλάπτετε την υγεία σας

Η όραση είναι από τις βασικότερες αισθήσεις του ανθρώπου και η τήρηση των κανόνων υγιεινής για τα μάτια σας είναι απαραίτητη για τη διατήρησή της.

Ιδιαίτερα για τους χρήστες φακών επαφής. Η χρήση φακών ενέχει αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων εφόσον δεν τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και είναι κάτι που δεν λαμβάνει την προσοχή που πρέπει.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε με τους φακούς επαφής, περιλαμβάνουν:

1. Κοιμάστε χωρίς να τους βγάλετε

«Οι άνθρωποι που κοιμούνται φορώντας τους φακούς επαφής κινδυνεύουν περισσότερο από λοιμώξεις των ματιών, όπως μικροβιακή κερατίτιδα και έλκη του κερατοειδούς», εξηγεί η δρ Danielle Richardson, η οποία προτείνει να μην τους φοράτε για παραπάνω από έξι μέρες συνεχόμενα χωρίς διάλειμμα.

2. Χρησιμοποιείτε το ίδιο διάλυμα

Σύμφωνα με την δρ. Danielle Richardson είναι σημαντικό να αλλάζετε το καθαριστικό διάλυμα στους φακούς επαφής σας καθημερινά. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τη θήκη σας και να αλλάζετε το διάλυμα καθημερινά, ανανεώνοντάς το με καινούργιο.

Ταυτόχρονα, ειδικοί από το Cleveland Clinic επισημαίνουν ότι η θήκη τους θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 3-4 μήνες για να μειώσετε τα βακτήρια.

3. Τους φοράτε ή τους αφαιρείτε με άπλυτα χέρια

«Κάθε βακτήριο που εισάγεται στο μάτι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει λοίμωξη των ματιών», προειδοποιεί η δρ Danielle Richardson. «Όταν βάζετε τους φακούς σας με άπλυτα χέρια, εισάγετε βακτήρια τόσο στους φακούς όσο και στα μάτια σας» εξηγεί.

Για αυτό είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν να αγγίξετε τους φακούς ή τα μάτια σας.

4. Τους φοράτε πάρα πολλές ώρες

Ενώ δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος που πρέπει να φοράτε καθημερινούς φακούς επαφής, η δρ Danielle Richardson προειδοποιεί να μην τους φοράτε αν αισθανθείτε την παραμικρή ενόχληση ή δυσφορία.
«Το μέγεθος της φθοράς των φακών επαφής καθορίζεται από το επίπεδο άνεσης, το επίπεδο ξηρότητας και τις οπτικές απαιτήσεις, οπότε θα είναι διαφορετικό για κάθε άτομο» επισημαίνει η ίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εάν αισθανθείτε δυσφορία ή ξεκινήσετε να τρίβετε τα μάτια σας, είναι σημάδια ότι πρέπει να αφαιρεθούν» καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.