
Ο πλέον υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος της Αφρικής, δήλωσε πως τα αυστηρά lockdown δεν αποτελούν πλέον τον καλύτερο τρόπο για να περιοριστεί η COVID-19, εξαίροντας τη Νότια Αφρική για την προσέγγιση που υιοθέτησε για την αντιμετώπιση του πρόσφατου κύματος λοιμώξεων που προκλήθηκε εκεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού.
«Μας έχει ενθαρρύνει πολύ αυτό που είδαμε στη διάρκεια αυτής της περιόδου στη Νότια Αφρική, όπου εξετάζουν τα στοιχεία όσον αφορά την σοβαρότητα (των λοιμώξεων)», ανέφερε ο Τζον Νκενγκασόνγκ, ο οποίος είναι διευθυντής των Κέντρων της Αφρικής για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (Africa CDC), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Η περίοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνταν αυστηρά lockdown ως εργαλείο (κατά της COVID-19) έχει τελειώσει. Αυτό που πρέπει όντως να κοιτάμε τώρα είναι πώς θα χρησιμοποιούμε το δημόσιο σύστημα υγείας και τα κοινωνικά μέτρα πιο προσεκτικά και με ισορροπημένο τρόπο καθώς θα αυξάνεται ο εμβολιασμός κατά της COVID-19», πρόσθεσε.
Η Νότια Αφρική αντιμετώπισε αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από τα τέλη του Νοεμβρίου, περίπου την περίοδο που ειδοποίησε τον κόσμο για τη μετάλλαξη Όμικρον, βλέποντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να κορυφώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου σε χρόνο ρεκόρ.
Ωστόσο, τα νέα κρούσματα έχουν έκτοτε μειωθεί και η κυβέρνηση δεν προσέφυγε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως είχε κάνει στη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων της επιδημίας, λόγω των πρώτων ενδείξεων που είχε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων της Όμικρον ήταν ήπια. Πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προχώρησε ακόμη και σε χαλάρωση των κανονισμών.
Ο Νκενγκασόνγκ πρόσθεσε ότι φοβάται πως η COVID-19 μπορεί να γίνει ενδημική στην ήπειρο λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών -προοπτική για την οποία πολλοί παγκόσμιοι επιστήμονες μιλούν σαν να είναι δεδομένη.
«Αν (…) ως το τέλος αυτού του έτους η ήπειρος δεν αυξήσει τους εμβολιασμούς της σε πάνω από 70% ή 80%, η ανησυχία μου είναι ότι μπορεί (…) να αντιμετωπίσουμε ένα σενάριο στο οποίο η COVID γίνεται ενδημική», σημείωσε.
Ειδικοί πιστεύουν ότι η COVID-19 δεν μπορεί να εξαλειφθεί και θα γίνει πιθανώς ενδημική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα είναι πάντα παρούσα στον πληθυσμό σε κάποιον βαθμό, όπως η γρίπη ή η ανεμοβλογιά.
Ποσοστό χαμηλότερο από το 10% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Africa CDC, ενώ πολλές χώρες αγωνίζονται στην αρχή να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε επαρκείς αριθμούς δόσεων εμβολίων και στη συνέχεια αγωνίζονται για να καταφέρουν να τις χορηγήσουν.
Στην Αφρική έχει σημειωθεί αύξηση κατά μέσον όρο 36% στα νέα κρούσματα τις τελευταίες 4 εβδομάδες και αύξηση κατά μέσον όρο 8% στους νέους θανάτους από την COVID-19.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.