Ηπατοτοξικές αντιδράσεις εμφανίζονται συνήθως όταν ακεταμινοφαίνη και αλκοόλ καταναλώνονται μαζί σε υψηλές δόσεις

Όπως θα έχετε ακουστά, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα συχνά θεωρούνται ήπια όταν λαμβάνονται στη συνιστώμενη δόση.

Όμως οι επιστήμονες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από την παρατεταμένη χρήση τους, όπως η εσωτερική αιμορραγία.

Οι υγειονομικοί φορείς προειδοποιούν επίσης ότι η ανάμειξη τέτοιων φαρμάκων με ορισμένα ποτά που περιέχουν αιθανόλη, θα μπορούσε να έχει δυνητικά θανατηφόρα αποτελέσματα.

Κι αυτό γιατί η αιθανόλη, το ενεργό συστατικό του αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει δυνητικά θανατηφόρα βλάβη στο ήπαρ όταν συνδυάζεται με παρακεταμόλη. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χημική ουσία μπορεί να βρεθεί και σε ορισμένα τρόφιμα, αν και σε γενικά μικρότερες συγκεντρώσεις.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που ένας ασθενής εμφανίσει πυρετό, ρίγη, πόνο ή οίδημα στις αρθρώσεις, υπερβολική κόπωση ή αδυναμία, ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες, δερματικό εξάνθημα ή κνησμό, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο ή κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού στα μάτια θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.

Επιπλέον, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology, οι αναφορές ηπατοτοξικότητας της παρακεταμόλης αυξάνονται στους χρονίως αλκοολικούς.

«Αυτά τα άτομα όχι μόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής και θανατηφόρας ηπατικής βλάβης μετά από οξεία υπερδοσολογία, αλλά παρόμοια σοβαρή ηπατική βλάβη μπορεί επίσης να συμβεί με ‘θεραπευτική’ χρήση», εξηγούν οι συγγραφείς.

Σε άλλο σημείο της δημοσίευσης, η ομάδα σημειώνει ότι είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι μια εφάπαξ και επαναλαμβανόμενη ημερήσια δόση από ένα έως τρία γραμμάρια παρακεταμόλης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή και θανατηφόρα ηπατική βλάβη στους αλκοολικούς.

Εξηγούν, μάλιστα, ότι μεταξύ 5-8% μιας θεραπευτικής δόσης παρακεταμόλης μετατρέπεται φυσιολογικά σε τοξικούς μεταβολίτες. Μια μόνο δόση περίπου 15 γραμμαρίων, ωστόσο, είναι συνήθως αρκετή για να προκαλέσει ηπατική αντίδραση.

Το Medical News Today προσθέτει, επίσης, ότι ηπατοτοξικές αντιδράσεις εμφανίζονται συνήθως όταν ακεταμινοφαίνη και αλκοόλ καταναλώνονται μαζί σε υψηλές δόσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το ήπαρ είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση τόσο της ακεταμινοφαίνης όσο και του αλκοόλ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS), ωστόσο, υποστηρίζει ότι είναι γενικά ασφαλής η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ παράλληλα με τη λήψη του αναλγητικού.

«Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ παράλληλα με τη λήψη παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης είναι συνήθως ασφαλής. Η παρακεταμόλη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή εάν υπάρχουν παθήσεις, όπως ηπατικά προβλήματα», αναφέρει ο Οργανισμός.

Προς το παρόν, πάντως, οι φαρμακοβιομηχανίες συνιστούν στα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα να ρωτούν το γιατρό τους πριν πάρουν ακεταμινοφαίνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλες πιθανές παρενέργειες του συνδυασμού αλκοόλ και ακεταμινοφαίνης περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, αιμορραγία και έλκη και γρήγορο καρδιακό παλμό.