
Αμερικανός λοιμωξιολόγος, υποστηρίζει πως «το rapid test με τη λήψη δείγματος από τη μύτη δεν ανιχνεύει με αξιοπιστία την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού μέσα στις πρώτες ημέρες από μία μόλυνση» επομένως οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν έγκριση για να επιτρέψουν στους χρήστες να συλλέξουν με ασφάλεια δείγμα από τον φάρυγγα.
Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έχει εκφράσει προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια της λήψης δείγματος από τον φάρυγγα, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού.
Δεν ανιχνεύεται η μόλυνση στις πρώτες μέρες
Σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ. Μάικλ Μίνα, πρώην καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και σήμερα επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος στο eMed, δήλωσε συγκεκριμένα πως οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον όταν έχει μολυνθεί ο φάρυγγας και το σάλιο, πριν ακόμη ο ιός φθάσει στη μύτη. Επομένως, πρόσθεσε, η λήψη δείγματος από τη μύτη δεν θα ανιχνεύσει τη μόλυνση τις πρώτες μέρες.
Σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη στο medRxiv, αναλύονται οι περιπτώσεις 29 εργαζομένων σε τομείς «υψηλού κινδύνου» που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον και έκαναν παράλληλα PCR και τεστ αντιγόνου σε διαφορετικές ημερομηνίες. Τα μοριακά τεστ (PCR) ανίχνευσαν τον ιό κατά μέσο όρο τρεις ημέρες πριν τα rapid test με λήψη δείγματος από τη μύτη προκύψουν θετικά.
«Ενώ κάποιοι είναι αρνητικοί σε rapid test αντιγόνου, μπορεί να έχουν ήδη υψηλό ιικό φορτίο και να το μεταδώσουν σε άλλους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Μπλιθ Άνταμσον, της εταιρείας Infectious Economics LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ένα θετικό τεστ αντιγόνου είναι πολύ αξιόπιστο, σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Μίνα και συμβουλεύει: «Όταν έχεις συμπτώματα, υπέθεσε πως είσαι θετικός», αλλά περίμενε να κάνεις το τεστ αντιγόνου έπειτα από την πάροδο λίγων ημερών.
Τα rapid test «ανιχνεύουν την Όμικρον μια χαρά», όταν πλέον έχει φθάσει στη μύτη, εξήγησε o ίδιος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.