
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να εισέλθει σε κλινική ανάπτυξη το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna κατά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.
Η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ αναμένει να είναι σε θέση να κοινοποιήσει δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές περίπου τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ.
«Η παρασκευή του εμβολίου ολοκληρώνεται…αναμένεται να μπει στο στάδιο της κλινικής δοκιμής μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζουμε εντός του χρονοδιαγράμματος του Μαρτίου να μπορέσουμε να μοιραστούμε δεδομένα με τις ρυθμιστικές αρχές για να υπολογίσουμε τα επόμενα βήματα“, δήλωσε ο Μπανσέλ σε διαδικτυακή διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Η Moderna αναπτύσσει επίσης ένα μονοδοσικό εμβόλιο που συνδυάζει μια αναμνηστική δόση κατά της Covid-19 με το πειραματικό εμβόλιο της κατά της γρίπης. Ο Μπανσέλ είπε ότι το καλύτερο σενάριο είναι ότι το συνδυασμένο εμβόλιο κατά της Covid-19 και γρίπης θα είναι διαθέσιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2023, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες.
«Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε μια μόνο ετήσια αναμνηστική δόση εμβολίου ώστε να μην έχουμε θέματα συμμόρφωσης όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν δύο έως τρεις δόσεις έναν χειμώνα».
Η τέταρτη δόση εμβολίου χορηγείται ήδη στο Ισραήλ
Πολλές χώρες προσφέρουν ήδη μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στους πολίτες τους, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ το Ισραήλ έχει αρχίσει να προσφέρει στους πολίτες του μια τέταρτη δόση. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna ανέφερε ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση το φθινόπωρο του 2022, καθώς η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων κατά της νόσου είναι πιθανό να μειωθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.
Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασθενειών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού σχετικά με το εάν και πόσο ευρέως θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετες δόσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ανάγκη για τέταρτη αναμνηστική δόση. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, Άντονι Φάουτσι, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις θα καταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε σχέση με τη «χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα στοιχείο που να υπαινίσσεται (ανοσολογική απόκριση)». Ο Φάουτσι συμπλήρωσε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι να υπάρχει μια αναμνηστική δόση που να προκαλεί απόκριση σε πολλαπλές πιθανές παραλλαγές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.