Αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην διαφυγή αίματος μετά την σεξουαλική επαφή

Αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Όταν μία γυναίκα κάνει σεξ για πρώτη φορά, είναι φυσιολογικό να περιμένει πως θα δει λίγο αίμα αμέσως μετά ή μία-δύο ημέρες αργότερα. Αν, όμως, αποτελεί μακρινό παρελθόν εκείνη η πρώτη επαφή και παρατηρήσετε αίμα μετά την σεξουαλική επαφή, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν γυναικολόγο.

Αν και συνήθως δεν πρόκειται για κάτι που πρέπει να σας προβληματίσει, μερικές φορές αποτελεί ένδειξη σοβαρού υποκείμενου προβλήματος. Ακόμα, λοιπόν, κι αν πρόκειται για μερικές σταγόνες, μην αμελήσετε να συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας, συνιστά η μαιευτήρας-γυναικολόγος Dr. Lynn Simpson, καθηγήτρια Γυναικολογικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η Dr. Simpson εξηγεί ποιες είναι οκτώ συνηθισμένες αιτίες της διαφυγής αίματος μετά την σεξουαλική επαφή.

Έμμηνος ρύση

Το πρώτο που πρέπει να ελέγχετε όταν βλέπετε αίμα μετά την ερωτική επαφή, είναι αν επίκειται η περίοδός σας, λέει. Αν κάνετε σεξ αμέσως πριν ή μετά την ημέρα που περιμένατε να αρχίσει η έμμηνος ρύση, μπορεί το αίμα να οφείλεται σε αυτήν. Φροντίστε λοιπόν να καταγράφετε με συνέπεια την ημερομηνία που αρχίζει κάθε μήνα.

Ατροφία & ξηρότητα κόλπου

Η ατροφία κόλπου και η ξηρότητα που προκαλεί σχετίζονται με την έλλειψη οιστρογόνων. Γι’ αυτό τον λόγο εκδηλώνονται συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Αν η ξηρότητα είναι σοβαρή, η τριβή κατά την ερωτική πράξη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, κατά την Dr. Simpson.

Αν αυτή είναι η αιτία, ο γυναικολόγος ιατρός μπορεί να συστήσει χρήση λιπαντικού στη διάρκεια του σεξ ή ορμονική θεραπεία (π.χ. σε μορφή ενθέματος, κρέμας κ.λπ.)

Τραχηλίτιδα

Η τραχηλίτιδα είναι η φλεγμονή ή λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή αλλαγή στα εκκρίματα του κόλπου. Στις πιθανές αιτίες της τραχηλίτιδας συμπεριλαμβάνονται:

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. χλαμύδια, τριχομονάδες κ.ά.)

Σπανιότερα η βακτηριακή κολπίτιδα, κατά την οποία παρατηρείται διαταραχή στην ισορροπία των βακτηρίων του κόλπου που μπορεί να επηρεάσει και τον τράχηλο.
Αν η τραχηλίτιδα ευθύνεται για το αίμα που βλέπετε, ο γυναικολόγος θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τραχηλικό εκτρόπιο

Είναι μία καλοήθης κατάσταση, κατά την οποία κύτταρα από το εσωτερικό του τραχήλου αναπτύσσονται στο εξωτερικό του. Η κατάσταση αυτή συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία, εκτός κι αν προκαλεί συμπτώματα όπως έντονα κολπικά εκκρίματα, αιμορραγία μετά ή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πολύποδες του τραχήλου

Οι πολύποδες είναι μορφώματα που αναπτύσσονται στο άνοιγμα του τραχήλου. Μερικές φορές είναι απόρροια χρόνιας φλεγμονής ή ορμονικών αλλαγών.

Σχεδόν όλοι οι πολύποδες του τραχήλου είναι καλοήθεις, οπότε αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, αναλόγως με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που προκαλούν.

Πρόπτωση της μήτρας

Η πρόπτωση της μήτρας συμβαίνει όταν χαλαρώσει ο κόλπος και η μήτρα αρχίσει να υποχωρεί από τη θέση της, κατεβαίνοντας προς τον κόλπο. Όταν η πρόπτωση είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να βλέπετε αίμα μετά την ερωτική επαφή. Αναλόγως με τη βαρύτητα της πρόπτωσης συνιστάται η κατάλληλη θεραπεία.

Αλλοιώσεις στον τράχηλο

Οι αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου συνήθως είναι καλοήθεις (π.χ. κονδυλώματα), αλλά μπορεί να αιμορραγούν μετά το σεξ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται έλεγχο από τον ιατρό, για να εξακριβωθεί εάν είναι καλοήθεις ή όχι. Αναλόγως με τα ευρήματα, θα καθοριστεί η θεραπεία.

Καρκίνος του τραχήλου

Περίπου το 11% των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας βλέπουν αίμα μετά την ερωτική επαφή. Συχνά είναι το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου τους. Χάρη στα εμβόλια HPV, ο καρκίνος αυτός μπορεί να εξαλειφθεί. Έως ότου συμβεί αυτό, όμως, απαιτείται έλεγχος κάθε ύποπτου συμπτώματος και περιοδικός προληπτικός έλεγχος.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Ο γενικός κανόνας είναι πως κάθε φορά που βλέπετε αίμα μεταξύ των εμμήνων ρύσεων ή/και μετά τη σεξουαλική επαφή, πρέπει να αξιολογείται από τον γυναικολόγο ιατρό. Αυτό ισχύει είτε είναι μερικές σταγόνες ή μεγάλη αιμορραγία, τονίζει η Dr. Simpson.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν βλέπετε κάτι που δεν είναι φυσιολογικό, το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι, σας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά», εξηγεί. «Δεν σημαίνει οπωσδήποτε πως συμβαίνει κάτι κακό, αλλά αν επαναλαμβάνεται ή σας ανησυχεί, πρέπει να το ελέγξετε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.