ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καρκίνος του προστάτη: Συνδέεται με την χοληστερόλη – Όλα τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τι ανακάλυψαν για την λιποπρωτεΐνη Α

Καρκίνος του προστάτη: Συνδέεται με την χοληστερόλη – Όλα τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Μια νέα ανάλυση αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης Α, του μορίου που μεταφέρει τη χοληστερόλη στο αίμα.

Η δρ. Άννα Ιωαννίδου από το Imperial College London και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.

Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη δεν μπορούν να τροποποιηθούν, όπως η μεγαλύτερη ηλικία και η αφρικανική καταγωγή. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την επιθετική μορφή της νόσου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, μπορούν ενδεχομένως να τροποποιηθούν. Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μπορεί επίσης να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο. Αν ναι, τότε τα φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια θα μπορούσαν θεωρητικά να μειώσουν και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Εντούτοις, τα υπάρχοντα στοιχεία για συσχετίσεις μεταξύ των λιπιδίων του αίματος και του καρκίνου του προστάτη ήταν ασαφή.

Καρκίνος του προστάτη και χοληστερόλη: Πώς έγινε η έρευνα

Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτές τις πιθανές συσχετίσεις, η δρ. Ιωαννίδου και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του προστάτη και των αυξημένων λιπιδίων του αίματος, συγκεκριμένα:

  • λιποπρωτεΐνη Α
  • λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (LDL, γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη)
  • λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας χοληστερόλης (HDL, γνωστή και ως “καλή” χοληστερόλη)
  • τριγλυκερίδια
  • απολιποπρωτεΐνες Α και Β

Αντλώντας πληροφορίες από μεγάλες ερευνητικές δράσεις (UK Biobank και PRACTICAL), οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για καρκίνο του προστάτη από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια μέθοδο γνωστή ως Μεντελική τυχαιοποίηση (Mendelian randomization), η οποία ενισχύει την εγκυρότητα μιας ανάλυσης. Έτσι, αντί να εξετάζουν τις άμεσες μετρήσεις των λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος, οι ερευνητές αξιολόγησαν παραλλαγές στις αλληλουχίες DNA των ατόμων, οι οποίες σχετίζονται με διαφορετικά επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Στη συνέχεια, ανέλυσαν εάν αυτές οι γενετικές παραλλαγές συνδέονται στατιστικά με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Πού κατέληξε η έρευνα

Η ανάλυση έδειξε ότι οι γενετικές παραλλαγές που προβλέπουν υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης Α στο αίμα συσχετίστηκαν με αυξημένο συνολικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και επίσης υψηλότερο κίνδυνο προχωρημένου ή πρώιμου καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική συσχέτιση για κανένα από τα άλλα λιπίδια του αίματος.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν την πιθανότητα ότι τα φάρμακα που μειώνουν την λιποπρωτεΐνη Α θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, ή να επαναχρησιμοποιηθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη για ορισμένα άτομα.

Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν σε αυτήν την μελέτη και να διευκρινιστούν οι υποκείμενοι βιολογικοί μηχανισμοί.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: “Η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης Α στο αίμα, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που μεταφέρει την χοληστερόλη στο αίμα, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη”.

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα συμπτώματα

  • Δυσκολία στην ούρηση.
  • Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.
  • Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
  • Ασθενής ροή των ούρων.
  • Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.
  • Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση.
  • Δυσκολία στύσης.
  • Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα.
  • Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.