ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτά είναι τα ποτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «αιφνίδια» καρδιακή ανακοπή

Τι έδειξε έρευνα

Αυτά είναι τα ποτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «αιφνίδια» καρδιακή ανακοπή

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως οι καρδιακές προσβολές, που χαρακτηρίζονται από εφίδρωση και οξύ πόνο στο στήθος, είναι αποτέλεσμα των κακών επιλογών τρόπου ζωής που προοδευτικά βλάπτουν την αγγειακή υγεία.

Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», το αλκοόλ σχετίζεται με αυτή την πάθηση. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, άλλα ποτά έχουν εγείρει ανησυχίες για την επίδρασή τους στην καρδιά. Ένα δημοφιλές ρόφημα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε νέους και υγιείς ανθρώπους.

Τα ενεργειακά ποτά και η καρδιά

Οι καρδιακές προσβολές εκδηλώνονται όταν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στην καρδιά και διάφοροι παράγοντες μπορεί να τις προκαλέσουν. Αρκετές έρευνες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση πάρα πολλών ενεργειακών ποτών θα μπορούσε να προκαλέσει ξαφνική καρδιακή ανακοπή σε υγιείς ανθρώπους.

Μάλιστα, οι κύριοι κίνδυνοι έγκεινται στις υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης, καθώς τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καλυμμένη καφεΐνη με τη μορφή παραγόντων όπως το γκουαρανά, η οποία προέρχεται από ένα φυτό που είναι πανομοιότυπο με την καφεΐνη, την ουσία του καφέ.

Αν και η καφεΐνη θεωρείται γενικά ασφαλής, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής της. Το γκουαρανά, ωστόσο, περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης που βρίσκεται στους κόκκους του καφέ. Όταν αναμιγνύεται με άλλες δημοφιλείς ουσίες, όπως το τζίνσενγκ και την ταυρίνη, το γκουαρανά μπορεί να δημιουργήσει αβέβαιες αλληλεπιδράσεις, όπως προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Anatolian Journal Of Cardiology», ανέφεραν «ανεξήγητες καρδιακές ανακοπές σε νέους μετά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών». Μάλιστα, οι ίδιοι σημείωσαν ότι τα περιστατικά ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ εκείνων που αναμείγνυαν ενεργειακά ποτά με αλκοολούχα ποτά.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τόνισαν: «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ενεργειακά ροφήματα, ορισμένα ποτά και ορισμένα συμπληρώματα που περιλαμβάνουν διεγερτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσιμα και σπάνια μη αναστρέψιμα καρδιαγγειακά περιστατικά στον νεαρό πληθυσμό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η πιο αξιόπιστη εξήγηση ήταν ότι τα ενεργειακά ποτά «οδηγούν σε καταστροφικά γεγονότα μέσω θανατηφόρων αρρυθμιών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.