Εδώ που φτάσαμε ή τα μπλόκα θα «σπάσουν» ή η κυβέρνηση…

Λύματα Θεσσαλονίκης: Ενδείξεις σταθεροποίησης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού

Τι λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ

Λύματα Θεσσαλονίκης: Ενδείξεις σταθεροποίησης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού

Στις πιο πρόσφατες μετρήσεις, παρατηρούνται ενδείξεις σταθεροποίησης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Την έρευνα διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα όπου καταγράφηκε αυξητική τάση του ιικού φορτίου, από την Κυριακή παρατηρούνται διακυμάνσεις μεταξύ των ημερήσιων μετρήσεων.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 07/02/2022 και της Τρίτης 08/02/2022 είναι:

-Σταθερή (-8%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 05/02/2022 και της Κυριακής 06/02/2022.

-Σταθερή (+5%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 31/01/2022 και Τρίτης 01/02/22

Τι λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ για το ιικό φορτίο στα λύματα

«Παρατηρούμε και πάλι μία εύθραυστη σταθεροποίηση, που εκφράζεται με διακυμάνσεις στο ιικό φορτίο, το οποίο παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «το επίπεδο συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα, ιδιαίτερα από την αρχή του νέους έτους και με τη συντριπτική επικράτηση του υπερμεταδοτικού στελέχους Όμικρον, δείχνει πως ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της πόλης έχει εκτεθεί στον ιό».

«Οι περισσότεροι πολίτες το πέρασαν ή το περνάνε ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα, όντας στη μεγάλη πλειοψηφία θωρακισμένοι με το εμβόλιο. Το να μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό, όμως, σημαίνει ότι εκτός από τον εαυτό μας φροντίζουμε να προστατεύουμε και τους γύρω μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφεύγοντας την επαφή μαζί τους ακόμη και στην παραμικρή υποψία έκθεσης μας στον ιό», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.