ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πόνος στη μέση: Δείτε τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στη μέση

Πόνος στη μέση: Δείτε τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Γνωρίζατε πως περίπου 8 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως και ειδικά στον δυτικό κόσμο, όπου κάνουν καθιστική ζωή, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μέση τους;

Σύμφωνα με το Global Burden of Disease (μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό the Lancet), η οσφυαλγία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας.

Μπορεί το πρόβλημα να δημιουργηθεί ή να χειροτερέψει, κάνοντας μια δουλειά στο σπίτι , ή κάποιο σπορ. Σε συνδυασμό με στρεσογόνους παράγοντες, την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η χειμερινή περίοδος, αναφέρουν οι ειδικοί, οξύνει το πρόβλημα.

Ένας ξαφνικός πόνος πρέπει να τυγχάνει ιατρικής επίβλεψης και φροντίδας, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει, ώστε να ανακουφιστεί από ένα πόνο που ήρθε ξαφνικά και δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα του.

Πόνος στη μέση: Tips για άμεση ανακούφιση

Δοκιμάστε τη θεραπεία με θερμότητα ή κρύο

Η ανάπαυση με ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή τοποθετώντας παγοκύστη στο σημείο του πόνου, μπορεί να κάνει θαύματα όταν πρόκειται για την προώθηση της ροής του αίματος και τη μείωση της φλεγμονής στην περιοχή. Δοκιμάστε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ ζεστών και κρύων επιθεμάτων και θεραπείας μασάζ για πρόσθετα οφέλη.

Για τους πραγματικά τολμηρούς, ένα ντους πάγου μπορεί να κάνει την διαφορά. Μιλήστε με τον γιατρό σας, σχετικά με άλλες μορφές θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του χρόνιου πόνου στη μέση.

Κινηθείτε

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό ή δύσκολο όταν πονάς στη μέση αλλά είναι από τα πρώτα πράγματα που θα συστήσει ο γιατρός.«Μια συνηθισμένη παρανόηση στον ασθενή που υποφέρει από πόνο στη μέση είναι ότι δεν μπορεί ή δεν πρέπει να κινείται. Αυτό είναι λάθος», λένε οι γιατροί που συστήνουν ο ασθενής να διατηρήσει την καθημερινή του ρουτίνα. Μπορεί να πρόκειται απλά για περπάτημα 30 λεπτών ή βόλτα στο τετράγωνο ή το πάρκο με το σκύλο.

Στόχευσε να σηκώνεσαι στα πόδια σου και να περπατάς τουλάχιστον τρεις φορές το 24ωρο αφού δεν πρέπει να μένουν αδρανείς οι μύες στη σπονδυλική στήλη καθώς αδυνατίζουν και ύστερα μεγαλώνει η πίεση στα κόκκαλα και τη μέση.

Βάλτε πετσέτα

Ένα έξυπνο και αρκετά αποτελεσματικό κόλπο μπορεί να είναι μια πετσέτα που θα έχετε τυλίξει σαν ρολό και θα έχετε βάλει κάτω από τη λεκάνη σας όταν ξαπλώνετε. Θα απορροφήσει αρκετή από την ένταση και το βάρος στη μέση και θα σας προσφέρει ανακούφιση.

Προσέξτε το βάρος σας

Δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά υγείας να φροντίζουμε να έχουμε το ιδανικό βάρος και να μην είμαστε υπέρβαροι. Είναι ξεκάθαρο ότι ένας υπέρβαρος άνθρωπος θα υποφέρει από τη μέση του ( και τα γόνατά του επίσης) καθώς «ζητάει» από τον κορμό του ν’ αντέξει περισσότερα κιλά απ’ όσα «πρέπει» να σηκώνει. Η απώλεια βάρους θα έχει άμεση και εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πόνους στη μέση.

Ζητήστε ιατρική φροντίδα

Ο χρόνιος ή οξύς πόνος στη μέση σας μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό. Για να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε σωστά, αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος είναι έντονος και μη υποφερτός.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στη μέση

Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση του σώματος και της σπονδυλικής μας στήλης ή να αλλάξουμε τη γενετική μας σύνθεση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την πρόληψη του πόνου στη μέση.

Βελτιώνοντας τη φυσική μας κατάσταση

Τα άτομα που δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οσφυαλγία, λόγω των αδύναμων ραχιαίων και κοιλιακών μυών που βοηθούν στη στήριξη της μέσης.

Μένοντας ενεργοί

Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν κατά την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Σηκώνοντας βαριά αντικείμενα με το σωστό τρόπο

Φροντίζουμε να λυγίζουμε τα γόνατα όταν σηκώνουμε βάρη από κάτω, έτσι ώστε οι γοφοί και τα γόνατα να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Κρατάμε το φορτίο κοντά στο στήθος ενώ σηκωνόμαστε.

Κάνοντας τον χώρο εργασίας όσο το δυνατόν πιο εργονομικό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν κάνουμε καθιστική εργασία, βεβαιωνόμαστε ότι η καρέκλα μας στηρίζει καλά τη μέση μας και οι γοφοί μας βρίσκονται σε ορθή γωνία με το πάτωμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.