ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

ΗΠΑ: Αποζημίωση 26 δισ. από φαρμακευτικές για την κρίση οπιοειδών – 500 χιλιάδες οι θάνατοι στην εικοσαετία

ΗΠΑ: Αποζημίωση 26 δισ. από φαρμακευτικές για την κρίση οπιοειδών – 500 χιλιάδες οι θάνατοι στην εικοσαετία

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Johnson & Johnson, McKesson, Cardinal Health και AmerisourseBergen, που κατηγορούνται για την «επιδημία» οπιοειδών που προκάλεσε πάνω από 500 χιλ. θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα τελευταία 20 χρόνια, έφτασαν σε συμφωνία με τις αμερικάνικες αρχές.

Σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πληρώσουν 26 δις. δολάρια για την αναστροφή των συνεπειών της κρίσης που προκλήθηκε από την κατανάλωση οπιοειδών φαρμάκων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP.

Σύμφωνα με τους όρους, από τον προσεχή Απρίλη αναμένεται να αρχίσει η καταβολή των ποσών στις ενάγουσες αμερικανικές πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις, προκειμένου να επιλυθούν περίπου 4.000 νομικές απαιτήσεις και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης.

«Οι πολλές εταιρείες που παρήγαγαν και διένειμαν οπιοειδή στη χώρα το έκαναν χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες στη ζωή ή την εθνική κρίση που βοηθούσαν να ενισχυθεί» ανέφερε η επικεφαλής εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, σε σχετική δήλωσή της.

«Σήμερα αναγνωρίζουμε την ευθύνη αυτών των εταιρειών και ενισχύουμε με δεκάδες εκατομμύρια στις κοινότητες κατά μήκος όλης της χώρας» ανέφερε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψη (CDC), σχεδόν 500 χιλ. άνθρωποι πέθαναν μεταξύ 1999 και 2019 από υπερβολική δόση οπιοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και των παράνομων φαρμάκων.

«Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στον κόσμο, ειλικρινά, για να ανακουφίσουμε τον πόνο και την οδύνη» ανέφερε ο επικεφαλής εισαγγελέας του Κονέκτικατ, Γουίλιαμ Τονγκ, προσθέτοντας ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε θα κατανεμηθεί «εκεί που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια».

Να τονίσουμε ότι ο συγκεκριμένος συμβιβασμός δεν είναι τα πρώτα χρήματα από εταιρείες που εμπλέκοντας στην κρίση των οπιοειδών.

Στα 2019, ένας δικαστής στην Οκλαχόμα διέταξε την Johnson & Johnson να πληρώσει 572 εκατ, δολάρια όταν αποφάσισε ότι η εταιρεία είχε μερίδιο ευθύνης για την επιδημία οπιοειδών στην πολιτεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το περασμένο μήνα, η ίδια φαρμακευτική έκανε συμβιβασμό 230 εκατ. δολαρίων σε μια παρόμοια υπόθεση στη Νέα Υόρκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.