Παράλυτος στα κάτω άκρα κατάφερε να περπατήσει ξανά με νέα επιστημονική μέθοδο (βίντεο)

Παράλυτος στα κάτω άκρα κατάφερε να περπατήσει ξανά με νέα επιστημονική μέθοδο (βίντεο)

Το χαμόγελο στα χείλη ενός 29χρονου, εμφανίστηκε ξανά μετά από 5 χρόνια. Έπασχε από πλήρη παράλυση από το 2013 στα κάτω άκρα του, μετά από ατύχημα με όχημα χιονιού και πλέον μπορεί να περπατήσει μόνος του.

Κατάφερε να κάνει τα βήματα χάρη σε μία θεραπεία ηλεκτρονικής διέγερσης στο νωτιαίο μυελό σε συνδυασμό με φυσικοθεραπείες για αποκατάσταση.

Είναι η πρώτη περίπτωση που, ενώ ήταν τελείως παράλυτος από τη μέση και κάτω και δεν μπορούσε να κουνήσει τα κάτω άκρα, κατάφερε να περπατήσει έστω και λίγο.

Οι σοβαροί τραυματισμοί στο νωτιαίο μυελό μπορούν να απομονώσουν τα σημεία του εγκεφάλου, που ελέγχουν την κίνηση στα κάτω άκρα. Αποτέλεσμα είναι η χρόνια παράλυση στα άκρα.

Η μέθοδος της επιτόπια ηλεκτρική διέγερσης στο νωτιαίο μυελό, όπου χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση του 29χρονου, έχει αρχίσει να δοκιμάζεται σε αρκετούς ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, η θεραπεία βοηθάει τους ασθενείς εθελούσιες κινήσεις στα κάτω άκρα και να στέκονται όρθιοι.
Η περίπτωση του 29χρονου είναι η πρώτη πετυχημένη, μετά από 43 εβδομάδες, όπου παράλυτος ασθενής κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Ο ασθενής έκανε 331 βήματα. Διένυσε την απόσταση των 102 μέτρων, μέσα σε 16 λεπτά, με ταχύτητα περίπου 0,2 μέτρα το δευτερόλεπτο.

«Αυτό που μάθαμε είναι ότι τα δίκτυα των νευρώνων κάτω από το τραύμα στον νωτιαίο μυελό μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν μετά την παράλυση», ανέφερε ο νευροχειρουργός του ασθενή.

«Τώρα αρχίζει η πραγματική πρόκληση: Να κατανοήσουμε πώς αυτό συνέβη, γιατί συνέβη και ποιοι ασθενείς μπορούν επίσης να ανταποκριθούν».

Οι επιστήμονες ερευνούν τη μέθοδο, για να δουν αν θα έχει την ίδια επιτυχία σε άλλους παράλυτους, με διαφορετικά τραύματα ή διαφορετική περίοδο που είναι παράλυτοι.

Αν και η ηλεκτρική διέγερση προκαλεί την κίνηση των άκρων στον ασθενή, όταν σταματήσει η συσκευή να λειτουργεί, σταματάει και η κίνηση και επανέρχεται η παράλυση.

Δείτε το βίντεο με την εξέλιξη του ασθενή:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.