ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Διαγνωστικά κέντρα: «Εξετάζουμε δωρεάν μας κουρεύουν τα δεδουλευμένα μας και μας πληρώνουν μετά από μήνες»

Διαγνωστικά κέντρα: «Εξετάζουμε δωρεάν μας κουρεύουν τα δεδουλευμένα μας και μας πληρώνουν μετά από μήνες»

Δέκα ημέρες μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων του κλάδου της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) οι οποίοι διαμαρτύρηθηκαν με κλείσιμο των διαγνωστικών κέντρων για τα «ληστρικά» φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος τους απο την κυβέρνηση, ο κλάδος βρίσκεται και παλι επι ποδός, μετά τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του πρωθυπουργού σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ3.

Όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους, ο κ. Αλέξης Τσίπρας εκφράστηκε για τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια της χώρας τα οποία έχουν υποστεί οικονομική ασφυξία, επιδεικνύοντας αφενός άγνοια, αφετέρου αναλγησία. «Δεν γίνεται αντιληπτό από που προκύπτει ότι ζητάμε μπροστά λεφτά που δεν μας ανήκουν, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, ενώ αντιθέτως εξετάζουμε δωρεάν μας κουρεύουν τα δεδουλευμένα μας και μας πληρώνουν μετά από μήνες», επισημαίνει ο κλάδος των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών, ιατρών, πολυιατρείων και διαγνωστικών κέντρων.

Προκειμένου να… πατάξουν λοιπόν την άγνοια του πρωθυπουργού -και ίσως μέσω αυτής την αναλγησία- του αποστέλλουν επιστολή με την οποία τον ενημερώνουν και πάλι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τις αιτίες που τον οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο και θέτουν εαυτούς στη διάθεση του για διεξοδικότερη συζήτηση.

Την επιστολή υπογράφει η Συντονιστική Επιτροπή, δηλαδή εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ) και την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.).

Κραυγή απόγνωσης από τον κλάδο

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται εντόνως προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα γιατί ενώ «εξακολουθούν να παραμένουν στην χώρα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ» αντιμετωπίζονται απαξιωτικά.

«Το σύνολο των “πολλών” χιλιάδων μικρών εργαστηρίων αλλά και των μεσαίων και μεγάλων ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, και τούτο κ. Πρωθυπουργέ διότι το Ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ως ο χειρότερος εργοδότης που υπήρξε ποτέ στην χώρα μας» αναφέρουν στην επιστολή τους και εξηγούν: «γιατί το κράτος θεωρεί ότι πρέπει να αμείβει τις ιατρικές πράξεις με το 35% της δραχμικής αξίας του 1991. Το κράτος ουσιαστικά δημεύει τις αμοιβές της ιατρικής εργασίας. Οι αναγραφόμενες στα παραστατικά του ΕΟΠΥΥ αμοιβές είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται» υποστηρίζουν.

Όπως αναφέρουν, η λεηλασία των ιατρικών αμοιβών έχει «επιτευχθεί» σε τέσσερα βήματα:

1ον) Οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων έχουν καθηλωθεί δίχως καμία τιμαριθμική αναπροσαρμογή από το 1991.

2ον) Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιβλήθηκε μείωση επί των τιμών μέχρι 30% με την ονομασία «Νέες ασφαλιστικές τιμές». Η ανωτέρω μείωση θεωρήθηκε παράνομη από το Συμβούλιο Επικράτειας. Παρόλα αυτά η διοίκηση αγνόησε και αγνοεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν σέβεται ούτε την ιατρική εργασία ούτε τις δικαστικές αποφάσεις.

3ον) Επί του εναπομείναντος ποσού ακολουθεί μείωση έως 45%, η νέα αυτή μείωση ονομάζεται Rebate.

4ον) Επί του εναπομείναντος ποσού, μετά τη μείωση του Rebate ακολουθεί νέα μείωση ως Clawback με αποτέλεσμα η ιατρική εργασία να αμείβεται με το 30% έως 35% της δραχμικής αμοιβής του 1991.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η γενικευμένη καταστροφή δεν αφορά μόνο τα λίγα μεγάλα νομίμως λειτουργούντα και αδειοδοτηθέντα διαγνωστικά εργαστήρια αλλά και τις δεκάδες μικρομεσαία και χιλιάδες μικρά των “πολλών”» αναφέρουν και ζητουν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών μετά από τριάντα χρόνια και την πραγματική αμοιβή τους για την εργασία τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.