Κοξάκι: Τα είδη και τα συμπτώματα του επικίνδυνου ιού

Κοξάκι: Τα είδη και τα συμπτώματα του επικίνδυνου ιού

Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των ιών Πικορναϊών (Picornaviridae) του γένους του Εντεροϊών (Enteroviruses). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν υπότυπο εντεροϊού, που έχει ένα μόνο σκέλος ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) στο γενετικό του υλικό.

Οι εντεροϊοί αναφέρονται επίσης ως πικορναϊοί (pico σημαίνει “μικρό”, και το θέμα “ρνα” αντιστοιχεί στο “RNA”). Ο ιός Coxsackie απομονώθηκε για πρώτη φορά από ανθρώπινα περιττώματα στην πόλη Coxsackie της Νέας Υόρκης το 1948 από τον δρ G. Dalldorf.

Τύποι του ιού Κοξάκι

Ο ιός Coxsackie μπορούν να διαχωριστεί σε δύο ομάδες, Α (CVA) και Β (CVB), οι οποίες βασίζονται στις επιπτώσεις τους σε νεογέννητα ποντίκια (ο Coxsackie A οδηγεί σε τραυματισμό των μυών, παράλυση και θάνατο, ενώ ο Coxsackie Β οδηγεί σε βλάβη των οργάνων, αλλά λιγότερο σοβαρά αποτελέσματα). Υπάρχουν πάνω από 24 διαφορετικοί τύποι του ιού Κοξάκι (που έχουν διακριτές πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού). Γενικά, ο ιός Coxsackie μολύνει τα κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλει (ξενιστής οργανισμός) και προκαλεί την διάνοιξή τους και κατ’ επέκταση την καταστροφή τους.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ιογενούς λοίμωξης από τον ιό Κοξάκι είναι αρχικά πυρετός, μειωμένη όρεξη και αναπνευστική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου πονόλαιμου, βήχα και ένα αίσθημα κόπωσης.

Αυτή η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου μία έως δύο ημέρες. Στο στόμα αναπτύσσονται ερεθισμοί και φουσκάλες σε περίπου μία ή δύο ημέρες μετά τον αρχικό πυρετό και αυτές οι μικρές φουσκάλες εξελίσσονται σε μικρά έλκη.

Πολλά από τα άτομα που μολύνονται (συνήθως παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω) εκδηλώνουν επίσης εξάνθημα και φαγούρα στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στους γλουτούς και τα γεννητικά όργανα.

Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν επιπεφυκίτιδα. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν περίπου επτά έως δέκα ημέρες, προτού ο ασθενής συνέλθει πλήρως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ασθενείς από Κοξάκι είναι πιο μεταδοτικοί για περίπου μια εβδομάδα αφότου ξεκινήσουν τα συμπτώματα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ο ιός φεύγει εντελώς από το άτομο εβδομάδες αφότου έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα, οπότε είναι πιθανό το άτομο να είναι ήπια μεταδοτικό για αρκετές εβδομάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.