Εγκεφαλικό επεισόδιο: Προσοχή στους ρύπους που αυξάνουν τον κίνδυνο

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Προσοχή στους ρύπους που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα υψηλά επίπεδα εκπομπών καυσαερίων στην περιοχή κατοικίας ενός ανθρώπου, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και σε περιοχές με χαμηλή ρύπανση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Karolinska και άλλων πανεπιστημίων της Σουηδίας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives καταδεικνύει πως ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η αιθάλη ( που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «μαύρος άνθρακας») που προκύπτει από την ατελή καύση ορυκτών καυσίμων και εκπέμπεται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων και όχι σωματίδια άλλων πηγών.

Η αιθάλη εκπέμπεται από τους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες των αυτοκινήτων. Στα περιβάλλοντα των πόλεων, οι εκπομπές προέρχονται κυρίως από την κυκλοφορία των οχημάτων. Αυτά τα σωματίδια έχουν σχετιστεί προηγουμένως με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά σε μελέτες για περιοχές όπου είχαν υψηλό βαθμό μόλυνσης. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε περιοχές με υψηλή ρύπανση, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η μελέτη αυτή παρατηρεί ότι τα καυσαέρια αποτελούν παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ βλέπουμε πως οι εκπομπές έχουν συνέπειες ακόμα και σε περιβάλλοντα χαμηλότερης ρύπανσης όπως οι σουηδικές πόλεις», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Petter Ljungman.

Οι ερευνητές ακολούθησαν σχεδόν 115.000 υγιείς μεσήλικες που ζούσαν στο Γκέτεμποργκ, τη Στοκχόλμη και το Ούμεο για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του χρόνου παρατήρησης, περίπου 3.100 άνθρωποι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιώντας στοιχεία απογραφών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν πόσο έντονη ήταν η ρύπανση από εκπομπές καυσαερίων στις περιοχές που ζούσαν, συμβάλλοντας στην παρουσία σωματιδίων και αιθάλης σε συγκεκριμένες διευθύνσεις αυτών των πόλεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 0,3 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (mg/m3) αιθάλης από τα καυσαέρια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 4%. Παρόμοια σχέση δεν παρατηρήθηκε για την αιθάλη που εκπέμπεται από την οικιακή θέρμανση, από άλλα σωματίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο μαύρος άνθρακας από την εξάτμιση των οχημάτων θα μπορούσε να είναι σημαντικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην ποιότητα του αέρα και την υγεία», καταλήγει ο Δρ. Ljungman.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.