Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις άφτρες στο στόμα: Αίτια – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις άφτρες στο στόμα: Αίτια – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Με τον όρο μυκωτική στοματίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή της στοματικής κοιλότητος μυκητιασικής αιτιολογίας.

Η μυκωτική στοματίτιδα (άφθες, ή άφτρες στο στόμα) εμφανίζεται σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες και στα δυο φύλα.

Άφτρες: Γιατί δημιουργούνται – Αίτια
Τα κύρια αίτια που προκαλούν τη φλεγμονή είναι οι μύκητες. Ο βασικότερος μύκητας είναι ο μύκητας Candida Albicans. Η ύπαρξη μη ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος υποβοηθά την ανάπτυξη μυκητίασης στο στόμα. Άτομα με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη είναι επιρρεπή σε άφθες στο στόμα.

Άφτρες: Πώς εκδηλώνονται – Συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα της μυκωτικής στοματίτιδας είναι:

  • Έλκη (πληγές, που ονομάζονται άφθες) στην στοματική κοιλότητα
  • Σιελόρροια
  • Πόνος
  • Οιδήματα (πρήξιμο) στα ούλα
  • Δυσανεξία

Διάγνωση της νόσου
Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Διαγνωστικές διαδικασίες όπως η καλλιέργεια επιχρισμάτων είναι σημαντικής αξίας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές
Εμφάνιση δευτερογενών μολύνσεων στην περιοχή των οφθαλμών, του οισοφάγου και του εγκεφάλου είναι δυνατό να παρουσιαστούν.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία του βασικού αιτίου όπως η φλεγμονή από τον μύκητα με χρήση αντιμυκητιασιακών φαρμάκων (ειδικά στοματικά διαλύματα) μπορεί να βοηθήσει στην ίαση. Η διατροφή κυρίως στα παιδιά πρέπει να γίνεται με κρύες και υγρές τροφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πώς να προφυλαχθείτε από τις άφθες στο στόμα
Η εφαρμογή των κανόνων στοματικής υγιεινής βοηθά στην ήπια εξέλιξη της νόσου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.