Ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και ποια συστήνει το υπουργείο Υγείας

Ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και ποια συστήνει το υπουργείο Υγείας

Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, ότι η χρήση αντιφλεγμονώδων προκαλεί επιδείνωση στην κατάσταση όσων έχουν προσβληθεί από κορονοϊό έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες και στην Ελλάδα για ποια φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποια όχι.

Συγκεκριμένα έγραψε: “Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης”.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, σε ερώτηση που δέχθηκε, ο ειδικός λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, επέμεινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις για το αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός.

Ωστόσο τόνισε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, όπως το depon ή το panadol.

Συμπλήρωσε πως άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε άλλη δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγο οι γαλλικές Αρχές.

Σχετικά με τη φημολογία για διάφορα φάρμακα για την πίεση, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης, ίσα ίσα ίσως δρουν και καλύτερα όπως είπε.

“Μπορούμε να χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη, Depon, Ponstan, όπως είναι και η στρατηγική πολλών γονιών όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους. Περιμένουμε ασφαλή εκτίμηση από την επιστημονική κοινότητα για τα αντιφλεγμονώδη”, είπε ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας.

Καλό θα ήταν, με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, σε κάθε περίπτωση συνίσταται στους ασθενείς να συμβουλευτούν τον φαρμακοποιό τους και να προμηθευτούν κάποιο αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.