Πανδημία κορωνοϊού: Πότε θα κορυφώσει – Πότε θα εκτονωθεί – Πότε θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας(Upd)

Πανδημία κορωνοϊού: Πότε θα κορυφώσει – Πότε θα εκτονωθεί – Πότε θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας(Upd)

Στις δεκαπέντε κρισιμότερες ημέρες από την στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού εισέρχεται η ευρωπαϊκή ήπειρος: Μέχρι τις 12 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν το ορθόδοξο Πάσχα, θα έχουμε ζήσει την κορύφωσή της, εκτιμούν σχεδόν όλοι οι ασχολούμενοι με το θέμα, επιστήμονες αυτή την στιγμή.

Θα απαιτηθούν άλλες δέκα ημέρες για να πάρει «καθοδική τροχιά» η καμπύλη, βοηθούντων των φαρμάκων και των νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που εισέρχονται σταδιακά σε χρήση και άλλες δύο εβδομάδες πριν δούμε χαλάρωση των μέτρων, με την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά.

Άρα πριν από τις αρχές Μαΐου, είναι μικρές οι πιθανότητες να δούμε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας (υπάρχει μια ελπίδα για την Κυριακή του Θωμά 26 Απριλίου), συμφωνούν όλοι, είτε πρόκειται για τις τις χώρες που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ένα θανατικό άνευ προηγουμένου (πάντα σε σχέση με το σύντομο χρονικό διάστημα της πανδημίας), όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είτε για την Ελλάδα που, βασικά λόγω καιρικών συνθηκών, γνωρίζει την… light εκδοχή της πανδημίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλο τον πλανήτη θα ακολουθηθούν οι ίδιοι ρυθμοί.

Στην Κίνα, η πανδημία μυστηριωδώς έχει σχεδόν εκλείψει (μόνο αφελείς και ευκολόπιστοι θεωρούν ότι ο εγκλεισμός στα σπίτια τους και όχι η ανακάλυψη φαρμάκων ή γενικά ολοκληρωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων έχει σχεδόν εξαφανίσει την επιδημία), αλλά στις βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου το κλίμα ευνοεί την μετάδοση του ιού, τώρα αρχίζει η περιπέτεια .

Στην Ευρώπη αναμένεται μέσα στις επόμενες 8 με 10 μέρες να δούμε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία να μειώνουν τα κρούσματά τους, ανά ημέρα, την Βρετανία και την Τουρκία να τα αυξάνουν, αλλά να κορυφώνουν στο τέλους του 15νθήμερου και το ίδιο ισχύει για Γερμανία. Ελβετία, Ολλανδία κλπ.

Στην Ελλάδα, οι ειδικοί συνέχεια αναθεωρούν «προς τα κάτω» (ευτυχώς…) τα προγνωστικά στοιχεία τους σε ότι αφορά την πανδημία. Η ένταση εξάπλωσης και ο αριθμός θανάτων είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η 6η Απριλίου, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση η μέρα που θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Με τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή θα εκτιμηθεί πάλι αν θα μετατεθεί η «ημερομηνία της κορύφωσης».

Αλλωστε η ελπίδα είναι να μπει η χώρα για τα καλά στην ζώνη των «υψηλών θερμοκρασιών» και αυτό δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Μαΐου.

Ταυτόχρονα «κτίζονται» και όπου είναι αυτό δυνατό, νέες ΜΕΘ, προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, αν και μέχρι πριν από μερικές ημέρες οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και βοήθησαν τα μέγιστα.

Η αρχική εκτίμηση για την Ελλάδα ήταν ότι η κορύφωση θα συμβεί στις 28 Μαρτίου.

Τώρα έχει μετατεθεί για τις αρχές Απριλίου, το επόμενο δεκαήμερο.

Μετά την κορύφωση θα απαιτηθούν, άλλες δέκα ημέρες «καμπύλης τροχιάς», όπως προαναφέραμε και δύο ίσως και τρεις εβδομάδες για «εκτόνωση», πάντα με την ελπίδα και την προϋπόθεση να υπάρξει ουσιαστική θεραπευτική «συνταγή».

Αλλιώς θα περιμένουμε το καλοκαίρι για να βγούμε από τα σπίτια μας…

Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γιατί μέσα στο σπίτι είσαι προστατευμένος αν έχεις να φας, να πιεις και να έχεις ηλεκτρική ενέργεια.

Οταν θα βγεις εκτός σπιτιού, μπορεί να σου πουν ότι «Δεν υπάρχει κίνδυνος» ή «Βρήκαμε το φάρμακο» αλλά θα έχεις χάσει την δουλειά σου μετά από δύο μήνες περιοριστικών μέτρων ή εγκλεισμού στην οικία σου.

Και αν τώρα η ΔΕΗ αναγκαστικά υπομένει να παρέχει το απλήρωτο ρεύμα, δεν θα το κάνει μετά.

Και μπορεί να έχεις γλιτώσει από τον κορωνοϊό, αλλά ελλοχεύει… το έμφραγμα, ο καρκίνος και όλες οι άλλες ασθένειες που προκαλεί η ανεργία και η οικονομική καταστροφή…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.