Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Ακόμα 5 Πολιτείες άρουν τα μέτρα περιορισμού

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Ακόμα 5 Πολιτείες άρουν τα μέτρα περιορισμού

Τα μέτρα περιορισμού που είχαν πάρει για να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, άρουν 5 ακόμα Πολιτείες των ΗΠΑ, πρόκειται για τις Κολοράντο, Μισισίπι, Μινεσότα, Μοντάνα και Τενεσί.

Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Πολιτειών, θα αρχίσουν το πείραμα της επανεκκίνησης της οικονομίας, χωρίς όμως να διαθέτουν την υποδομή για διαγνωστικές εξετάσεις και ιχνηλάτιση των επαφών, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση των μολύνσεων. Η Τζόρτζια, η Οκλαχόμα, η Αλάσκα και η Νότια Καρολίνα έχουν ήδη κάνει τα βήματα για να ξανανοίξουν την οικονομία τους.

Οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας οδήγησαν 26,5 εκατομμύρια Αμερικανούς –αριθμός ρεκόρ– να προσφύγουν στο ταμείο ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε την Παρασκευή ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 40% του ετήσιου ρυθμού της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ακόμη και το επόμενο έτος, το Γραφείο προβλέπει ότι η ανεργία θα είναι πάνω από 10%.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ είπε σε δημοσιογράφους ότι για τον Απρίλιο η ανεργία πιθανότατα θα φτάσει το 16%. «Πιστεύω ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι φρικτοί. Θα δούμε αριθμούς τόσο άσχημους όσο ποτέ», πρόσθεσε.

Με φόντο τις σκόρπιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με ανθρώπους να ζητούν να αρθούν τα μέτρα παραμονής στο σπίτι, τα κρούσματα ξεπέρασαν σήμερα τα 940.000 σε όλες τις ΗΠΑ.

Η Νέα Υόρκη και άλλες Πολιτείες έχουν παρατείνει τους περιορισμούς μέχρι τα μέσα Μαΐου. Σήμερα, η Νέα Υόρκη ανέφερε ότι καταγράφηκαν άλλοι 367 θάνατοι, οι λιγότεροι μέσα σε ένα 24ωρο από τις 30 Μαρτίου. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι οι τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας θα είναι οι πρώτοι που θα επαναλειτουργήσουν, όμως μετά τις 15 Μαΐου και με προφυλάξεις, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται.

Άλλες Πολιτείες, κυρίως αυτές με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, υιοθετούν μια πιο διαφορετική προσέγγιση. Το Τενεσί ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει από αύριο Δευτέρα να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια. Αύριο λήγουν επίσης και οι εντολές για παραμονή στο σπίτι στην Πολιτεία του Μισισίπι. Στη Μοντάνα, όπου σήμερα αναφέρθηκαν μόνο τρία νέα κρούσματα, οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν από αύριο, αλλά θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στη Μινεσότα περίπου 80.000-100.000 άνθρωποι, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και σε γραφεία, θα επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Στο Κολοράντο, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζάρεντ Πόλις έδωσε το πράσινο φως για να επαναλειτουργήσουν από την Παρασκευή τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα εργαστήρια τατουάζ. Θα ακολουθήσουν τα καταστήματα λιανικής, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι.

Η άρση των περιορισμών δεν είναι ομοιόμορφη στο Κολοράντο. Για παράδειγμα, το Ντένβερ παρέτεινε την εντολή για παραμονή στο σπίτι μέχρι τις 8 Μαΐου, όμως οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να πάνε οδικώς σε μια γειτονική κομητεία αν θέλουν να κουρευτούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οκτώ Πολιτείες δεν εξέδωσαν ποτέ εντολές για παραμονή στο σπίτι: το Άρκανσο, η Αϊόβα, η Νεμπράσκα, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, η Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.