Δακρύζουν συνέχεια τα μάτια σας; – Να τι μπορεί να φταίει

Δακρύζουν συνέχεια τα μάτια σας; – Να τι μπορεί να φταίει

Όταν τα μάτια δακρύζουν, τότε ίσως αυτό να είναι ένδειξη ενός προβλήματος υγείας.

Αν η δακρύρροια επιμείνει για πάνω από 24 ώρες τότε πρέπει να συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο. Οι 6 πιο συνηθισμένες αιτίες που την προκαλούν είναι οι παρακάτω:

Ξηροφθαλμία

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει δακρύρροια. Είναι η αντανακλαστική αντίδραση των ματιών στην ξηρότητα της επιφάνεια των οφθαλμών, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής στιβάδας του κερατοειδούς, του επιπεφυκότα και των κενών ανάμεσα στα βλέφαρα. Υπάρχουν πολλά νεύρα στον κερατοειδή και όταν η επιφάνεια των ματιών στεγνώσει ή ερεθιστεί, τα νεύρα στέλνουν σήμα στον αδένα για την έκκριση των δακρύων.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Κάποια αυτοάνοσα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να κάνουν τα μάτια να δακρύσουν. Η σύνδεση είναι σαφέστατη, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να εξηγήσουν τι προκαλεί αυτό το σύμπτωμα.

Αλλεργίες

Είναι μια κοινή αιτία της δακρύρροιας. Ο αλλεργιογόνος παράγοντας προκαλεί φαγούρα φαγούρα στα μάτια και ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να τα τρίβετε, γιατί έτσι εμποδίζετε τα δάκρυα να αραιώσουν αυτό που σας προκάλεσε την αλλεργία, να το απομακρύνουν και να σας ανακουφίσουν.

Φάρμακα

Τα φάρμακα είναι μια έμμεση αιτία. Προκαλούν ξηροφθαλμία και στη συνέχεια δακρύρροια. Τέτοια φάρμακα είναι αυτά της χημειοθεραπείας, τα διουρητικά, τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντικαταθλιπτικά.

Οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν συντηρητικά

Η πλειονότητα των οφθαλμικών σταγόνων περιέχουν ένα συντηρητικό που μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και να προκαλέσει δακρύρροια αλλά και ξηροφθαλμία. Η μέγιστη ασφαλής χρήση των οφθαλμικών σταγόνων με συντηρητικό είναι τέσσερις φορές την ημέρα.

Απόφραξη δακρυικού πόρου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πόρος που οδηγεί τα δάκρυα από το μάτι προς τη ρινική κοιλότητα είναι είτε στενωμένος είτε φραγμένος. Η κατάσταση μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, μπορεί να προκαλέσει δακρυοκυστίτιδα, δηλαδή να δημιουργηθεί φλεγμονή στον ασκό που φιλοξενεί τα δάκρυα. Τότε αρχίζει να μαζεύεται πύον, το οποίο κυκλοφορεί πάνω στο μάτι και μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα στον κερατοειδή, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του ματιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.