Απειλούν εκ νέου οι λοιμωξιολόγοι: «Μπορεί να κλείσουμε τα σύνορα» – Θέλουν να «τελειώσουν» τον τουρισμό

Απειλούν εκ νέου οι λοιμωξιολόγοι: «Μπορεί να κλείσουμε τα σύνορα» – Θέλουν να «τελειώσουν» τον τουρισμό

Τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, συνεχίζουν να απειλούν με εκ νέου επιβολή απαγορεύσεων για τον κορωνοϊό, τα οποία θα τελειώσουν οριστικά κι αμετάκλητα την είδα ημιθανή ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα ο κ.Σύψας και ο κ.Γώγος απείλησαν σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις, με κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της χώρας αλλά και νέα απαγόρευση συναθροίσεων σε μπαρ και πανηγύρια.

Για «πάρα πολύ κακά» δεδομένα στα βόρεια σύνορά μας όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έκανε λόγο το πρωί της Τετάρτης, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ.Γώγος.

Όπως εξήγησε, σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων υπάρχει πρόβλημα με έξαρση κρουσμάτων και αν συνεχιστεί η κατάσταση και αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη θα έχουμε θέμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε το κλείσιμο των συνόρων, τόνισε.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Σερβία και ευτυχώς έγινε αντιληπτό εγκαίρως στην Ελλάδα και πήραν μέτρα (καταστρέφοντας οικονομικά τη Βόρεια Ελλάδα), τόνισε ο κ. Γώγος. «Οι πιο κοντινές χώρες σε εμάς είναι οι πιο επικίνδυνες», ανέφερε.

Από την Αλβανία, επίσης, έχουν μπει άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί.

Όσοι εντοπίζονται θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα, κάτι που όμως μπορεί, επίσης, να αποτελέσει πρόβλημα στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ή να νοσηλευτεί στην χώρα μας, επισήμανε ακόμη.

Σχετικά με τα πανηγύρια τόνισε ότι πρέπει να απαγορευτούν ή να υπάρχει επιτήρηση και οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις οδηγίες.

Για τα νεότερα στοιχεία ο κ. Γώγος είπε ότι ο ιός μεταδίδεται και από τον αέρα, όπως ανακοίνωσε και ο ΠΟΥ. Παγκοσμίως βρισκόμαστε ή πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας, προσέθεσε.

Από την άλλη, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, δήλωσε από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα επιβεβαιώθηκαν περίπου 450 κρούσματα, αλλά και 120 «ορφανά» σε Έλληνες πολίτες.

«Ο ιός είναι εδώ, περιμένει τα λάθη μας. Στα βόρεια σύνορά μας “βράζει” η επιδημία», προειδοποίησε ο καθηγητής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και τόνισε πως οι ταξιδιωτικές αποφάσεις θα αλλάζουν κάθε μέρα, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 48ωρα σε πανηγύρια, ο καθηγητής προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί αυτή η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας είναι θέμα χρόνου να υπάρξει συρροή δεκάδων ή και εκατοντάδων κρουσμάτων. «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει, αν συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, οι επιλογές που έχουμε είναι από τη μία η σωστή επιτήρηση της επιδημίας και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να διασωθούν η υγεία αλλά και η οικονομία μας, και από την άλλη η απροσεξία και -κατ’ επέκταση- η οικονομική καταστροφή της χώρας (από τα μέτρα που θα “αναγκαστεί” να πάρει η κυβέρνηση). «Αν παίζουμε με την επιδημία, παίζουμε και με την οικονομία», τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.