ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Νέα μελέτη: Φάρμακο για την χοληστερίνη μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τα συμπτώματα κορωνοϊού

Νέα μελέτη: Φάρμακο για την χοληστερίνη μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τα συμπτώματα κορωνοϊού

Ομάδα ερευνητών από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και της Ιατρικής Σχολής Icahn στη Νέα Υόρκη, έπειτα από μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η φαινοφιβράτη, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κορωνοϊού ή σε ορισμένες περιπτώσεις να τα καταπολεμήσει εντελώς.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, η φαινοφιβράτη, έχει ήδη την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για τη θεραπεία των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών, η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 14 Ιουλίου, μπορεί να βοηθήσει και στα συμπτώματα του κορωνοϊού, αλλά εκκρεμεί ακόμη η αναθεώρησή της, προτού δημοσιευτεί στο περιοδικό Cell Metabolism.

Πως λειτουργεί ο ιός και πως μπορεί να καταπολεμηθεί

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα «The Jerusalem Post» ο ερευνητής Γιαακόβ Ναχμιάς: «Οι ιοί είναι παράσιτα. Δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέους ιούς. Πρέπει να μπουν μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και μετά να κυριαρχήσουν στο κύτταρο».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός προκαλεί συσσώρευση λίπους στους ιστούς των πνευμόνων για την αναπαραγωγή του.

«Κατανοώντας πώς ο SARS-CoV-2 ελέγχει τον μεταβολισμό μας, μπορούμε να παλέψουμε για τον έλεγχο και να του στερήσουμε τους πόρους που χρειάζεται για να επιβιώσει» δήλωσε ο Ναχμιάς.

Όπως πρόσθεσε ο ερευνητής, η θεωρία των ερευνητών μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υψηλή χοληστερόλη είναι πιο ευαίσθητα στο να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τον κορωνοϊό.

Μέσω της ανάλυσής τους σε διάφορα δείγματα πνευμονικού ιστού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φαινοφιβράτη «ανέστρεψε τις μεταβολικές αλλαγές που προκλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού», προκαλώντας τον ιό να εξαφανιστεί σχεδόν τελείως.

Τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν έπειτα από μόλις πέντε ημέρες θεραπείας με το φάρμακο.

«Συνολικά, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος μεταβολισμός των λιπιδίων μπορεί να βασίζεται σε πτυχές της παθογένεσης της COVID-19, προσφέροντας νέες θεραπευτικές οδούς για τη στόχευση αυτής της κρίσιμης οδού, στην οποία βασίζεται ο ιός» καταλήγουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη διεξήχθη τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Νέα Υόρκη και επαναλήφθηκε πολλές φορές με διαφορετικά δείγματα ιστών. Οι ερευνητές ελπίζουν πλέον πως σύντομα θα ακολουθήσουν γρήγορα κλινικές δοκιμές της φαινοφιβράτης, τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ, για να συνεχίσουν να αξιολογούν τις δυνατότητές της ως θεραπεία του κορωνοϊού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.