ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Όσα πρέπει να ξέρετε για το κάλιο – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Όσα πρέπει να ξέρετε για το κάλιο – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Γνωρίζατε πως το κάλιο βρίσκεται κυρίως στο εσωτερικό των κυττάρων μας και η συνεισφορά του στην υγεία μας είναι πολλαπλή;

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ρύθμιση των καρδιακών παλμών, ελέγχει την ισορροπία οξέων-βάσεων, συμβάλλει στην πραγματοποίηση της σύσπασης των μυών, ρυθμίζει την πίεση και συμμετέχει στη σύνθεση του γλυκογόνου.

Όταν στον οργανισμό μας υπάρχει περίσσεια καλίου, τα νεφρά μας έχουν την ικανότητα να το αποβάλουν, γι’ αυτό άλλωστε είναι δύσκολο να παρουσιάσουμε αυξημένα επίπεδα.

​Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί υπερκαλιαιμία όταν είμαστε σωματικά κουρασμένοι (όταν έχουμε δηλαδή μυϊκή κόπωση), όταν παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή όταν ακολουθούμε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

​Επίσης, οποιαδήποτε δυσλειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του καλίου στο αίμα μας. Συχνά η υπερκαλιαιμία είναι ασυμπτωματική, αφού απαιτούνται πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα ώστε να εμφανιστούν συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η μυϊκή αδυναμία και οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Χαμηλά επίπεδα καλίου (ή υποκαλιαιμία) μπορούν να προκύψουν αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά, μετά από εμετούς ή/και διάρροιες και μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικών).

​Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την ανεπάρκεια καλίου περιλαμβάνουν κράμπες, μουδιάσματα, ναυτία, υπνηλία, μειωμένη όρεξη και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Για να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές του καλίου στον οργανισμό μας, συνιστάται να καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 3.000-4.000 mg (για υγιείς ενήλικες). Κι ενώ η μπανάνα είναι η πιο διάσημη πηγή καλίου, δεν είναι η μόνη ούτε η πιο πλούσια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Για να αυξήσουμε λοιπόν την πρόσληψη καλίου, συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας τις παρακάτω τροφές.

  • Σουσάμι
  • Αρακάς
  • Μπάμιες
  • Μπανάνα
  • Κίτρινη κολοκύθα
  • Αβοκάντο
  • Γλυκοπατάτα
  • Αποξηραμένα βερίκοκα
  • Σάλτσα ντομάτας
  • Φασόλια
  • Σπανάκι
  • Καρπούζι
  • Πεπόνι
  • Ενταμάμε
  • Σέσκουλα
  • Παντζάρια
  • Ρόδι
  • Δαμάσκηνα
  • Αχιβάδες
  • Μανιτάρια Πορτομπέλο
  • Πράσο
  • Σπαράγγι
  • Μπρόκολο
  • Αγκινάρα
  • Πράσινη πιπεριά
  • Ακτινίδιο
  • Πορτοκάλι
  • Γκρέιπφρουτ
  • Σύκα
  • Σολομός
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.