Ισραηλινοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν την διαδικασία της γήρανσης

Ισραηλινοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν την διαδικασία της γήρανσης

Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως κατάφεραν να αντιστρέψουν τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης σε μια ομάδα ηλικιωμένων ατόμων.

Στην πρώτη τέτοιου είδους μελέτη που έγινε ποτέ, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ επιστράτευσαν μια πρωτοποριακή θεραπεία με οξυγόνο για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν τελικά τους δύο βασικότερους παράγοντες της γήρανσης: το μήκος των τελομερών και τη συσσώρευση των γερασμένων κυττάρων.

Όσο το ανθρώπινο σώμα γερνά, τα τελομερή, που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά, γίνονται ολοένα και πιο κοντά. Και την ίδια ώρα αυξάνονται κατά πολύ και τα γερασμένα και μη λειτουργικά πια κύτταρα.

Στην κλινική δοκιμή πήραν μέρος 35 ενήλικες ηλικίας 64 ετών και άνω για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου (Υπερβαρική Θεραπεία Οξυγόνου).

Στα υποκείμενα της μελέτης χορηγούνταν καθαρό οξυγόνο για 90 λεπτά τη μέρα, πέντε μέρες τη βδομάδα, για ένα διάστημα 3 μηνών. Στο τέλος της περιόδου, οι επιστήμονες βρήκαν πως τα τελομερή είχαν αυξηθεί σε μήκος (κερδίζοντας ένα 20%), την ίδια ώρα που τα γερασμένα κύτταρα μειώθηκαν κατά 37%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εικόνα που είχαν τα σώματά τους σε κυτταρικό επίπεδο ήταν ίδια με αυτή που είχαν πριν από 25 χρόνια.

Ο Shai Efrati, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και επικεφαλής της μελέτης, ερευνά εδώ και χρόνια το όνειρο της αιώνιας νεότητας και λέει τώρα πως η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό που είναι τόσο αξιοσημείωτο στη δική μας μελέτη είναι ότι μέσα σε μόλις 3 μήνες θεραπείας, καταφέραμε να πετύχουμε τόσο σημαντική επιμήκυνση των τελομερών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.