Αβοκάντο: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία

Αβοκάντο: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία

Το αβοκάντο όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα φρούτο το οποίο έχει αρκετά ιδιαίτερη γεύση και υφή. Ωστόσο όμως, έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά.

Τι κάνει λοιπόν αυτό το αβοκάντο στην υγεία μας;

Μειώνει τη χοληστερίνη: Είναι πλούσιο σε φυτικές στερόλες, οι οποίες μπλοκάρουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, βιταμίνη C, φολικό οξύ και ψευδάργυρο. Περιέχει περισσότερο κάλιο και από τις μπανάνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων, την αύξηση της «καλής» και τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περισσότερο και από τη μείωση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών. Ανάλυση 50 μελετών έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, προλαμβάνει το μεταβολικό σύνδρομο, μιας ομάδας παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων, όπως εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει, βοηθούν το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τα αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο (ντομάτες) και το β-καροτένιο (καρότα, γλυκοπατάτες).

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Τα καλά λιπαρά του αβοκάντο επιβραδύνουν την πέψη ενώ οι διαλυτές ίνες που περιέχει σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό, αισθάνονταν μεγαλύτερη πληρότητα και είχαν λιγότερες λιγούρες.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού: Οι φυτικές ίνες του αβοκάντο βοηθούν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου, αυξάνοντας τα καλά και μειώνοντας τα βλαβερά βακτήρια, που αποτελούν την αιτία διαταραχών. Τα λιπαρά του αβοκάντο θρέφουν τα τοιχώματα του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών: Η ενυδάτωση των μαλλιών με αβοκάντο τα δυναμώνει εμπλουτίζοντάς τα με πρωτεΐνες. Φτιάξτε μία μάσκα μαλλιών με ένα ώριμο, ξεφλουδισμένο και πολτοποιημένο αβοκάντο, το οποίο θα ανακατέψετε με ένα κουταλάκι του γλυκού σιτέλαιο και ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι jojoba. Απλώστε τη μάσκα στα μαλλιά, καλύψτε το κεφάλι με πλαστικό σκούφο και αφήστε τη να δράσει για 15-30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία: Τα καλά λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του κεντρικού νευρικού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος και των γνωστικών διαδικασιών. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση. Τα καλά λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.