ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Μήπως έχετε έλλειψη της βιταμίνης Β12; – Αυτά είναι όλα τα συμπτώματα

Μήπως έχετε έλλειψη της βιταμίνης Β12; – Αυτά είναι όλα τα συμπτώματα

Η βιταμίνη Β12, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες, αν όχι η σημαντικότερη για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ευρύτερα γνωστή και ως η «βιταμίνη της ενέργειας», η Β12 συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νερυικού σου συστήματος, στην σωστή παραγωγή του DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο σου το σώμα.

Επειδή η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται κυρίως σε τροφές και διατροφικά συμπληρώματα και συγκεκριμένα στο ψάρι, στο κρέας και σε σπόρους, εφόσον είσαι χορτοφάγος ή vegan τότε έχεις αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσεις έλλειψη σε αυτή.

Σε περίπτωση έλλειψης στη συγκεκριμένη βιταμίνη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να φανούν τα συμπτώματα απαιτούνται 3-4 χρόνια. Όταν, όμως, κάνουν την εμφάνισή τους, τότε αυτά είναι αρκετά έντονα.

Διάβασε παρακάτω ποια είναι αυτά…

Αδυναμία και κόπωση

Είναι το πρώτο σύμπτωμα που μαρτυρά έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Κι αυτό γιατί η κούραση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παράγεται ο σωστός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, οπότε το οξυγόνο δεν κυκλοφορεί σωστά στον οργανισμό σου.

«Μυρμήγκιασμα» στα άκρα

Η έλλειψη στη βιταμίνη Β12 προκαλεί πρόβλημα στην παραγωγή της μυελίνης, δηλαδή τη λιποειδή ουσία που περιβάλλει το νευράξονα των εμμύελων νευρικών ινών. Η παρουσία της βελτιώνει την αποδοτικότητα με την οποία οι άξονες άγουν τα δυναμικά ενέργειας, ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις, που τα νεύρα διασχίζουν μεταξύ του εγκεφάλου και των άκρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι να νιώθεις «μυρμήγκιασμα» στα άκρα σου.

Κακή ισορροπία

Εάν έχεις χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις προβλήματα ισορροπίας του σώματός σου, αλλά και προσανατολισμού, καθώς επηρεάζει σημαντικά την σωστή λειτουργία του νευρικού σου συστήματος.

Σύγχυση

Επειδή η έλλειψη μυελίνης, λόγω της μειωμένης Β12, επηρεάζει την σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, ένα από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι και η σύγχυση, αλλά και τα κενά μνήμης.

Κατάθλιψη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα ακόμα σύμπτωμα της έλλειψης σε βιταμίνη Β12 είναι και η εμφάνιση κατάθλιψης, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, αλλά και έλλειψης όρεξης για κάθε μορφής δραστηριότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.