Η Σουηδία που λέει «όχι» στο lockdown έχει τους ίδιους θανάτους με πέρσι! (φώτο)

Η Σουηδία που λέει «όχι» στο lockdown έχει τους ίδιους θανάτους με πέρσι! (φώτο)

«Σοκ στην Σουηδία», «μαστίζει ο κορωνοϊός την Σουηδία» και άλλους παρόμοιους τίτλους διαβάζουμε καθημερινά για την Σουηδία που λέει «όχι» στα lockdowns και (σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ) βρίσκεται στο έλεος του κορωνοϊού.

Ή μήπως όχι;

Η Σουηδία έχει μία διαφορετική στρατηγική από τις περισσότερες χώρες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς έχει αποφασίσει να μην επιβάλλει κάποιου είδους lockdown για την ανάσχεση της, αλλά να στηριχθεί στην οικειοθελή συμμόρφωση των πολιτών της στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Φυσικά υπάρχουν αυστηρές συστάσεις και τήρηση της υγιεινής, δηλαδή καθαριότητα κτλ, ενώ το ιατρικό προσωπικό υποχρεούται να φοράει μάσκα.

Στα μέσα Νοεμβρίου η Σουηδία πήρε ένα νέο μέτρο (με τα ελληνικά μέσα πάλι να κάνουν λόγο για «ομολογία αποτυχίας»). Ποιο ήταν αυτό; Συστήνει μάσκα στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς τις ώρες αιχμής και έβαλε όριο στα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι στα εστιατόρια, ενώ μπήκαν όρια και στα άτομα που θα υπάρχουν στα γυμναστήρια και στα καταστήματα.

Την ώρα που στην Ελλάδα απαγορεύουν μέχρι και τα κάλαντα και οι «ειδικοί» απαιτούν από τους πολίτες να ξεχάσουν τι σημαίνει ζωή, κλείνοντας τα καταστήματα, τα σχολεία, επιβάλλοντας απαγορεύσεις κυκλοφορίας και άλλα πολύ σκληρά μέτρα.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως η Σουηδία μετά από έναν χρόνο με κορωνοϊό, τον οποίο όπως είπαμε αντιμετωπίζει χωρίς lockdown, έχει περίπου τους ίδιους νεκρούς με πέρσι. Ενώ αν δούμε τους νεκρούς της τελευταίας δεκαετίας θα παρατηρήσουμε ότι ο φετινός αριθμός των νεκρών είναι «λογικός». Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει λιγότερους νεκρούς απ’ ότι είχε το 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 και 2018.

Όλα αυτά… ενώ έχουμε πανδημία.

Τα στοιχεία τα αποτυπώνει ο παρακάτω πίνακας του statista και οι δείχνει πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σουηδία μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου του 2020.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.